Ingesprek met John Kei

Onze hoofdredacteur van Tifa Magazine sprak de veelbesproken baas John Kei maandagochtend via een virtuele bezoek aan de gevangenis. De Molukse ex-gangster met de bijnaam ‘Godfather of Jakarta’ wacht momenteel zijn straf af. Wij kregen de privilege om hem toch even te kunnen spreken.

“Het gaat goed met me, het belangrijkste is dat ik gezond ben. ‘Tuhan Yesus Memberkati’. Hopelijk zien we elkaar snel weer een keer in Nederland of hier in Indonesië, zegt hij lachend.”

Het veelbewogen leven van de ex-onderwereldfiguur wordt op de voet gevolgd door de Indonesische media. John Kei, is in de gevangenis bekeerd tot het geloof. John Refra (zoals hij echt heet) was jarenlang één van de kopstukken in de onderwereld van Jakarta. Zijn naam heeft hij te danken aan de Kei-eilanden in de Zuidoost-Molukken waar hij vandaan komt. Hij bestempeld als een levende legende.

Met zijn vrijlating in januari zei hij zelf: “Dat ik vrij mag komen heb ik te danken aan God! Waarschijnlijk heeft hij nog liefde genoeg voor mij en krijg ik de kans om nog iets goeds te betekenen.”

John Kei werd dit jaar opnieuw gearresteerd nadat hij 7 maanden geleden voorwaardelijk op vrije voeten werd gesteld. Op 31 maart 2025 loopt die gevangenisstraf (12 jaar wegens moord) officieel af. Hij wordt nu verdacht van betrokkenheid bij het opdracht geven van een aanval op het huis van zijn oude compagnon Nus Kei.

Daarbij zijn gewonden en één dode gevallen. Het conflict zou zijn ontstaan vanwege de verkoop en opbrengst van een stuk grond op Ambon. Volgens de Indonesische persberichten gaat het om verraad en geld die verduisterd zou zijn door Nus Kei. Waardoor John Kei razend werd. John kei doet hierover zelf verder geen uitspraken. De strafzaak loopt nog.

Eenheid tussen Molukkers

In de periode dat hij op vrije voeten was zette hij zich o.a. in om de eenheid tussen de Molukkers in Indonesië te verstevigen. Door als leider, de Ketua Umum AmKei, van de Pemuda Kei, steun te geven aan de nationale Molukse vereniging Maluku Satu Rasa – Salam Sarane afgekort M1R. Een grote vereniging van Molukkers met al duizenden leden over heel Indonesië, dat de eenheid tussen Molukse christenen en moslims symboliseert binnen het land.

Exit mobile version