An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Interview Ariel Siwabessy captain van het nationale waterpoloteam

Bij het horen van de Molukse naam Siwabessy denkt men in Indonesië al gauw aan voormalig minister G.A. Siwabessy van Gezondheidszorg (1966-1978) of aan het eiland Saparua. Maar de naam Siwabessy maakt al geruime tijd furore in de professionele waterpolosport op internationaal niveau.

Door Novi Ohorella

De professionele zwematlete Ariel Siwabessy met roots uit het dorp Ullath op het Molukse eiland Saparua heeft inmiddels al indrukwekkende prestaties geleverd op nationaal en internationaal niveau. Haar volledige naam is Ariel Dyah Cininta Siwabessy, geboren op 14 april 1994.

Ariel had altijd de wens om professioneel zwematleet te worden en deze wens werd in 2008 realiteit toen zij besloot de stap te nemen om op professioneel niveau te gaan wedstrijdzwemmen. Echter, een blessure gooide al gauw roet in het eten. Om een zwematleet te blijven maakte ze de switch van wedstrijdzwemmen naar de teamsport waterpolo. In die periode had waterpolo nog niet de prestige en allure zoals wedstrijdzwemmen, maar het zorgde er wel voor dat zij op hoog niveau kon blijven sporten.

Deze opmerkelijke carriereswitch legde haar uiteindelijk geen windeieren. Ariel werd al gauw geselecteerd voor het nationale team en maakte deel uit van de selectie die Indonesië mocht vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap. De motivatie om te zwemmen werd ook door haar ouders op jonge leeftijd gestimuleerd ondanks haar astma. Omdat sporten juist goed was voor haar gezondheid. Door de jaren heen zijn haar ouders altijd een steun en toeverlaat voor haar geweest en stonden zij altijd achter de keuzes die zij maakte.

De eerste internationale prestatie was ook direct in 2008 toen Ariel met het Indonesische nationale waterpoloteam de zilveren medaille veroverden op het Asia Pacific Waterpolo Tournament Championship in Hong Kong. In 2015 tijdens de South East Asian Games behaalden ze de bronzen medaille achter winnaar Thailand en runner-up en gastland Singapore.

Inmiddels zit Ariel al twaalf jaar bij het nationale waterpoloteam. In 2018 namen zij deel aan de Aziatische Spelen in Indonesië. De Aziatische Spelen is het op één na grootste sportevenement in Azië. Een unicum voor de Indonesische waterpolosport, want nog nooit eerder mocht het land deelnemen aan de Aziatische Spelen in die categorie. Des te historischer was de aanstelling van de Molukse Ariel Siwabessy als aanvoerder van het allereerste nationale waterpoloteam ooit die haar entree maakte op de Aziatische Spelen.

“Niets is onmogelijk, zolang we geloven met God’s Wil dat er een weg zal zijn.. Blijf door trainen en raak nooit ontmoedigd.”

– Ariel Siwabessy, professioneel zwemster

  • Ariel Siwabessy met haar team in Singapore

Wat heeft jou gemotiveerd om te willen slagen in waterpolo?

Tot op de dag van vandaag wil ik vooral mijn ouders trots maken. Godzijdank, met de principes en normen en waarden die ik heb meegekregen, heb ik bereikt waar ik nu ben.

Topsport is mooi maar de publieke opinie is niet altijd even positief met betrekking tot het Indonesische sportniveau. Hoe denk jij daarover?

Eigenlijk is het gewoon de publieke perceptie, dus het is normaal als men ook negatieve kritiek geeft. Vanuit mijn perceptie als professionele atleet besteed ik geen aandacht aan publieke discussies en meningen, de focus als atleet ligt alleen op het trainen, beter worden en presteren.

Waarom heb je ervoor gekozen om een vrouwelijke waterpolo atleet te worden, waarom bijvoorbeeld geen badmintonster?

Omdat ik vanaf het begin al met watersport ben bezig geweest. En door vervolgens deze sport te beoefenen hoopte ik als nog veel te bereiken. Zo draag ik ook bij aan het bekend maken van waterpolo en het amusement voor watersport liefhebbers.

Wat zou er op het gebied van waterpolo nog veranderd kunnen worden in Indonesië. Wat zou jij adviseren aan de Indonesisch ministerie van sport?

Dat er meer aandacht komt voor alle verschillende sporten in het land in het bijzonder natuurlijk de waterpolosport. We zouden graag willen dat deze sport nog meer vooruitgang boekt. En dat kan door meer faciliteiten te creëeren, zodat ook de concurrentie nationaal toeneemt en er meer bereikt kan worden door het nationale team.

Total
0
Shares
Related Posts