An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Interview met prins van Ternate

Onze redactie had het privilege om de prins van Ternate, Ofa Hidayat Mudaffar Sjah, te interviewen. Een hele eer voor ons om bij een officiële beëdiging bij te zijn. Gisteren werd door de prins het nieuwe bestuur van Gemusba “Genaratie Muda Sultan Baabulah” ingezegend.

De ceremonie vond plaats in stichting Toma in de Molukse wijk van Breda. Dit gebeurde op traditionele wijze, ook wel “adat” genoemd. Er waren hierbij zeker honderd mensen aanwezig.

Ofa Hidayat Mudaffar Sjah is president van de politieke partij ‘Golkar’ Golongan Karya in Maluku Utara en zoon van de in 2015 overleden 48ste Sultan Mudaffar Sjah II.

Hij maakt zich sterk om de cultuur van Ternate in stand te houden en sprak tijdens zijn toespraak duidelijke taal:

“We hebben geen mensen van buitenaf nodig die onze cultuur willen beïnvloeden en andere regels aan ons willen opleggen, dat proberen ze al achthonderd jaar. Net zoals onze voorouders zullen wij dat nooit toelaten. Kom naar Ternate, de plek waar het Noord Molukse volk honderden jaren heeft gestreden tegen Europese koloniale invloeden. Ternate is buitengewoon bijzonder met een rijke geschiedenis en cultuur”, aldus de prins.

In maart van dit jaar hadden ze in Maluku Utara, Kapita’s uitgenodigd van verschillende eilanden uit de provincie Maluku, om het Legu Gam Festival bij te wonen.

We vroegen de prins om een uitleg te geven waar de naam Moloku Kie Raha vandaan komt:

“De vorsten van Ternate, Tidore, Jailolo en Bacan noemden hun eilandenrijk samen “Moloku Kie Raha”, de wereld van de vier bergen. De naam ‘Moloku’ is afgeleid uit Jazirah Al-Mulk “Eiland der Koning”, een benaming die Arabische handelaren al eerder aan ons hadden gegeven. Later met de komst van de Hollanders hebben ze ook de eilanden vanaf Seram tot aan Tenggara toegevoegd aan de Molukse archipel. De grens werd getrokken vanwege de soortgelijke eigenschappen. Nu hebben we twee provincies Maluku Utara en Maluku”.

We vroegen hem ook nog of hij een boodschap heeft voor de rest van de Molukse gemeenschap in Nederland:

“Ik nodig iedereen uit om Ternate een keer te bezoeken. De plek waar nootmuskaat en kruidnagel vandaan komt. En dat Molukkers in Nederland de cultuur goed in stand mogen houden en het mee zullen geven aan de volgende generaties”.

In zijn speech bedankte hij bij hoge uitzondering kapita Anis Senen en kapita Franco Tigele. Senin is al vanaf 1987 kapita.

Penduduk Gemusba Holland:

1. Wesley Tigele Dodego Sangaji.
Gemusba (voorzitter)
2. Sarina Gieselink Djababu.
Dopolo Majojo Gemusba (vice voorzitter)
3. Dean Umarella Turki.
Dopolo Majojo Gemusba (vice voorzitter)
4. Diego Tigele.
Dudadu Upas Gemusba (Commandant)

Total
0
Shares
Related Posts