An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Jessica Manuputty ‘TOMA TERUS!’: Het bewaren en doorgeven van de lagu-lagu (Molukse traditionals)

Zangeres Jessica Manuputty heeft een missie: het bewaren en doorgeven van de lagu-lagu (Molukse traditionals) die ze van haar familie leerde. Ze bracht daarom in 2017 haar eerste soloplaat met dit repertoire uit. Tijdens haar tour dat op 28 maart jl. is begonnen viert ze de release van haar tweede album en zal ze met haar band de melancholieke eilandliedjes live ten gehore brengen. Tussendoor vertelt ze over haar grootouders, hoe ze de lagu-lagu van hen leerde en wat deze liedjes voor haar betekenen. ‘TOMA TERUS!’ is een intieme voorstelling over heimwee, veerkracht, het zoeken naar je identiteit en de verbinding met je roots.

Jessica Manuputty
Jessica Manuputty groeide op in Lunteren, ver van de Molukse eilanden die haar opa en oma ooit hebben moeten achterlaten. Maar de muziek van Maluku brachten ze mee: traditionele volksliedjes met ritmes als de deining van de golven en melodieën als een warme bries over het strand. Al zo lang als Jessica zich kan herinneren klonken deze liedjes in de huiskamer van haar familie. En van jongs af aan leerde ze deze Lagu Lagu driestemmig zingen, samen met haar moeder en haar zus.

Haar aangeboren liefde en grote talent voor muziek brachten haar uiteindelijk naar het Utrechts Conservatorium, waar ze in 2008 afstudeerde. Na haar afstuderen maakte Jessica Manuputty als zangeres naam in de Nederlandse jazz- soul- en popmuziek. Ze speelde met bekende nationale én internationale acts als Jett Rebel, Barry Hay, het Metropole Orkest en Jacob Collier, in uitverkochte clubs als Paradiso en op festivals als Pinkpop, Lowlands, North Sea Jazz en Sziget.

Maar de deining van de golven en de warme zeewind hadden zich diep in haar DNA genesteld, net als de heimwee die haar grootouders altijd hebben gekoesterd naar hun eiland in het oosten van de Indische Archipel. Diepgewortelde gevoelens die in 2017 hun uiting vonden in Jessica’s eerste soloplaat TOMA!, een live opgenomen album met de Lagu Lagu uit haar jeugd.

Total
0
Shares
Related Posts