An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

John Lilipaly: Hij zat bijna 12 jaar in de Tweede Kamer

Afgelopen week kwam het droevig bericht dat oud-politicus John Lilipaly is overleden. Hij was het eerste Kamerlid van Molukse afkomst. Hij zat vanaf 1986 bijna 12 jaar in de Tweede Kamer. Ongebruikelijk lang volgens de huidige maatstaven.

Zelf noemde hij zich liever afgevaardigde uit Zeeland. Want daar was zijn achterban. Zo schrijft de NRC. Op dezelfde NRC-pagina herdenkt pensionado Mark Kranenburg oud-Kamerlid John Lilipaly. Het leek goede John, dat in het streven naar onafhankelijkheid de mening van de bewoners van de Molukken het zwaarste zou moeten wegen. Wat betreft het gewelddadige gedrag van Nederlandse en KNIL-militairen tijdens de politionele acties hoefde volgens hem niet lang naar schuldigen te worden gezocht. “Daarvoor zijn wij politici collectief nog steeds verantwoordelijk. Wij en niemand anders”, zei Lilipaly in 1995.

– Hoe het was als enige „niet-blanke” in de Tweede Kamer, vroeg een verslaggever hem in 1989. En wat hij daarvan merkte? „Dat ik de enige ben met een gezonde kleur”, antwoordde Lilipaly.

Lees de artikelen HIER!

Foto: MHM

Total
4
Shares
Related Posts