An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Jokowi bezoekt Ambon: Noodhulpprocedure is opgeschort naar 10 januari 2020, daarna wordt gestart met de wederopbouw

https://youtu.be/C2wQ69Niz_U

De Indonesische president Joko Widodo en First Lady Iriana Joko Widodo arriveerde maandagavond om 19.45 uur op de Pattimura International Airport op Ambon, de Molukken. Waar ze werden ontvangen door de Molukse gouverneur Murad Ismail en zijn vrouw Widya Murad Ismail. Het schema van de Indonesische president werd gecoördineerd door de provinciale regering van de Molukken.

Om 21.00 uur gisteravond werden de president en de gouverneur van de Molukken en hun vrouwen opgewacht door burgemeester Richard Louhenapessy en zijn vrouw Leberina Louhenapessy bij Hotel Santika. Daar werden gesprekken gevoerd tussen de president van Indonesië met de gouverneur en vice-gouverneur van de Molukken, voorzitter van het provinciale parlement, burgemeester van Ambon, regenten van Maluku Tengah, Buru en Tanimbar, de procureur-generaal en andere belangrijke Molukse politici. De noodhulpprocedure is opgeschort naar 10 januari 2020, vanwege de voortdurende naschokken en dat er nog meer vluchtelingen in de bergen zijn getraceerd. Daarom heeft de Overheid dit besluit genomen. Na 10 januari 2020 wordt gestart met de wederopbouw.

Reportage

Bekijk hierboven een uitgebreide videoverslag van Tribun Timur waarin het hoofd van de BNPB, Doni Monardo, een gedetailleerde uitleg geeft over de stand van zaken. Ook verteld de gemeenschap van Tulehu aan de president van Indonesië wat zij nodig hebben en wat niet. En komt Joko Widodo zelf aan het woord.

Blik op de feiten

Oud-politicus Sam Pormes, betrokken en actief bij verschillende Molukse en Indonesische organisaties zoals Diaspora schrijft hier het volgende over op Facebook:

We ontvingen van Humanum een kort verslag over het bezoek van President Jokowi.

President Joko Widodo en zijn vrouw Iriana hebben vandaag hun bezoek aan Ambon beëindigd. Ze hebben verschillende locaties bezocht waaronder Tulehu.

Indonesië kent een lange geschiedenis van rampen. Hij refereerde daarbij naar de aardbeving die eerder hebben plaatsgevonden in Atjeh, Padang, Bengkulu, Lampung, Banten, Yogyakarta, en recentelijk in West-Nusa Tenggara, Palu en Donggala en nu in Maluku.

Het hoofd van de National Disaster Management Agency (BNPB) Doni Monardo, bracht een actueel rapport uit. De woningen die beschadigd zijn is onder te verdelen in 3 categorien:

a. Zwaar beschadigd

b. Matig Beschadigd

c. Licht beschadigd

In totaal spreken we over 12.137 woningen.

Categorie a. 2712; b. 3317 en c. 6108

De President refereerde naar bestaande regelingen en verzocht de hulpverlening, maatschappelijke organisaties, dorpshoofden om dit het volk uit te leggen, zodra het stabiel is geworden. Dus vrij van naschokken, dan kan meteen gebouwd worden.

Maluku valt onder de regeling. Dit betekent dat categorie a. een vergoeding ontvangt van 50 miljoen, b. 25 miljoen en c. 10 miljoen.

De ervaring in NTB en Palu is dat dit budget voldoende is om de schade te lenigen.

Interessant was zijn oproep om toe te zien op een goede besteding.

De mensen ontvangen dit geld rechtstreeks.

Jokowi sprak eveneens de hoop uit dat de mensen rekening houden met de toekomst.

Bouw aardbeving bestendige woningen. Maak gebruik van het bouwmateriaal die daarvoor geschikt is. Laat je daarbij goed informeren.

Goed te horen dat hij PMI en haar partners heeft bedankt voor hun inzet.

De conclusie die wij kunnen trekken is dat de overheid de schade aan de woningen en infrastructuur zal bekostigen.

Eveneens is gesproken over “een herstart” van economische bedrijvigheid. Dit zal op Kabupaten/Kota niveau worden besproken.

Total
0
Shares
Related Posts