De Indonesische president Joko Widodo heeft de media deze week medegedeeld dat hij bereid is pro-onafhankelijkheidsgroepen in West-Papua te ontmoeten. Ook de Papoea’s staan open voor een dialoog. Dat meldt Persbureau Reuters.
Door de wekenlange protesten en geweld waarbij al vele Papoea’s zijn omgekomen en gevlucht. Klinkt de roep naar een referendum onvermoeid luider. Het voorstel om pro-onafhankelijkheidsgroepen te ontmoeten is ingediend door vertegenwoordigers van de Papua and West Papua regional legislature.
Mensenrechtenadvocaat
Veronica Koman die gevlucht is naar Australië zegt dat ze zal blijven rapporteren over het geweld in het gebied. Ondanks constante bedreigingen op haar leven en pogingen van de regering om haar in diskrediet te brengen, zegt Veronica. In een interview met de Australische nieuwszender ABC News verteld ze hierover. Zie bovenstaande video.
Papoea’s krijgen steun van andere landen
De premier van Vanuatu en ook Tuvalu hebben tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vorige maand in New York opgeroepen de mensenrechtenschendingen in West-Papua te onderzoeken. Tijdens de toespraak van Charlot Salwai betreurde hij hoe sommige gebieden in de Stille Oceaan nog gekoloniseerd zijn. “Eilanden als Nieuw-Caledonië en Frans-Polynesië, evenals het door Indonesië geregeerde West-Papua”, zei hij.
Sociale media
Facebook Inc meldt dat het honderden pagina’s, groepen en accounts heeft verwijderd in Indonesië, maar ook in de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Nigeria.
De operatie in Indonesië omvatte een netwerk van meer dan 100 nepaccounts op Facebook en Instagram die inhoud in het Engels en Indonesisch posten, hetzij ter ondersteuning van of als kritiek op de onafhankelijkheidsbeweging van West-Papua, de pagina’s waren gebaseerd op haatzaaien, hoax en provocaties, aldus Facebook.
“Dit was een netwerk van pagina’s ontworpen om te verschijnen als lokale media-organisaties en belangenorganisaties”, zegt David Agranovich, Facebook’s wereldwijde manager voor dreigingsverstoring.