An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Kamervragen over mensenrechtensituatie West-Papua: Oproep tot toelating VN-commissaris mensenrechten

Nederland is de drieentachtigste internationale staat die oproept tot toelating van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN in West-Papua. Dat is verklaard na Kamervragen over de mensenrechtensituatie in het gebied die Minister Blok heeft beantwoordt.

Naar aanleiding van vragen van parlementariërs van zeven Nederlandse politieke partijen stelde de Minister van Buitenlandse Zaken op 12 januari: ‘De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft Papua nog niet bezocht, mede omdat een bezoek door de coronacrisis tijdelijk vrijwel onmogelijk is geworden. Wel heeft zij een staande uitnodiging voor een bezoek aan Indonesië. Hierbij heeft Nederland aangegeven dat zij een bezoek door de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten aan Papua belangrijk acht. Nederland zal ook bij de eerstvolgende gelegenheid nogmaals bij de Indonesische autoriteiten aangeven dat het belangrijk is dat een dergelijk bezoek zo spoedig mogelijk plaatsvindt.’

Provisional Government of West Papua

Op 1 december 2020 hebben Papoea leiders de Provisional Government of West Papua, een voorlopige regering afgekondigd. En weigeren de ‘speciale autonomie voor de provincie’. De Papoea bevolking strijdt al meer als een halve eeuw voor onafhankelijkheid, maar de Indonesische regering stuurt aan op een verlenging van de autonomiewet in 2021. De United Liberation Movement for West Papua (ULMWP), een coalitie van onafhankelijkheidsorganisaties heeft een nieuwe grondwet opgesteld en Benny Wenda aangewezen als interim-president.

Bron: Rijksoverheid, ULMWP

Total
0
Shares
Related Posts