An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Kamp Vossenbosch: De leefomstandigheden en Molukse kindergraven

Het regionale nieuwsprogramma uit Overijssel RTV Oost doet een uitgebreide verslag over de erbarmelijke omstandigheden en vele sterfgevallen van jonge Molukse kinderen in het vroegere kamp Vossenbosch. Een grote groep Molukkers die het KNIL hadden gediend werden in de jaren ’50 daar ondergebracht met hun gezinnen.

Selfie Oemar: “We sliepen in barakken. Het was er koud en vochtig. Veel kinderen zijn er overleden, maar er werd niet over gesproken.” Haar zwager Laurens Bonthuis zegt: “Dat er nu over gesproken wordt vind ik een goede zaak. De mensen zijn meer open geworden, nu kunnen ze er over praten.”

Theo Pigge, vice-voorzitter van de historische kring Wierden benadrukt dat de lijst nog niet compleet is. “We stuitten op de Molukse graven. Inmiddels hebben we een lijst opgesteld van 31 kinderen die hier tussen 1953 en 1965 zijn begraven. Daar waren heel veel levenloos geboren kinderen bij”, zegt Pigge.

Bonthuis hoorde de verhalen over de leefomstandigheden in kamp Vossenbosch. “Die waren erbarmelijk. Het was voor de mensen meer overleven dan leven.” Het was er slecht gesteld met de hygiëne, vertelt Selfi: “Je zag er ratten. Muizen. Kakkerlakken.” Er hingen ook ijspegels aan het dak zo herinnerde ze zich. “Het was er bar en bar koud”. Veel ouderen werden met tbc opgenomen in een sanatorium.

Lees verder en bekijk de reportage op de website van RTV Oost. Klik hier!

Bron & Foto: RTV Oost
Foto: Aavisie

Groothandel Amboina is sponsor van
VISIT AMBON 2020
Amboina.nl

Total
0
Shares
Related Posts