An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Korte Film: ‘Enbal Love’ uit de Zuidoost Molukken

Enbal Love is een prachtige korte film uit Maluku Tenggara, de Kei-eilanden. Waarin jonge Molukse acteurs en actrices hun acteertalenten aan het publiek tonen. Ze maken gebruik van verschillende dialecten. Natuurlijk met het heerlijk klinkende melodisch accent uit de Molukken, maar ook het Indonesisch en Papoea dialect. Een aanrader!

In deze film kunt u zien wat voor diepe betekenis de enbal voor de Keiezen heeft. Het verhaal gaat over een Keiese jongen en een meisje uit Java die in Kei verliefd worden. Zo luidt de tekst: “Ik ben niet iemand die verwesterd is, die met bloemen of chocolade aankomt. Ik ben een Keiees, wil jij Moluks worden, een Keiese?” Daarna geeft de jongen haar vervolgens een enbal in een vorm van een hart.

Enbal is de naam van een traditioneel gerecht uit Maluku Tenggara. Het is een soort cassave die giftig is als deze niet is verwerkt. De enbalplant heeft echter wel een verschil, namelijk de bladeren zijn dunner en kleiner van formaat. Het is vaak een vervanging voor rijst tevens het hoofdvoedsel van de bevolking in deze regio. Het bevat weinig suiker en wordt verondersteld een kankermedicijn te zijn. Nu creëren ze in de Molukken nieuwe enbal menu’s door verschillende bereidingen te maken. En het potentieel te laten zien van de natuurlijke hulpbronnen in het gebied.

In 2017 slaagde het product er zelfs in om het record te breken voor het Indonesian Museum of Records (MURI), in de categorie; het bereiden en serveren van het meest bewerkte voedsel. In totaal werden 400 culinaire menu’s bereid door tientallen boeren uit de Zuidoost Molukken. Enbal wordt ook verwerkt tot een verscheidenheid aan nieuwe voedingsmiddelen, waaronder gebakken enbal, pudding enbal tot pizza enbal. Dit typische gerecht wordt geleverd met een verscheidenheid aan smaken, zoals chocolade- en kaassmaken.

De Molukse ambassadeur Djauhari Oratmangun van Indonesië in China en Mongolië heeft enbal ook geïntroduceerd op de markt in China.

Bron: Jamur Lensa
Producer: Yoppy Renyaan

Total
0
Shares
Related Posts
Lees verder

Het verhaal van Mama Do van Aru

Dolfintje ‘Mama Do’ Gaelagoy werd al meermaals met de dood bedreigd en geïntimideerd. Maar desondanks blijft ‘Mama Do’ door…