Maatregelen in de Pacific, de Stille Oceaan gaat op slot na eerste coronabesmettingen

Onder andere Melanesië en Frans-Polynesië hebben inmiddels hun eerste besmettingen. Het gaat om mensen die net uit het buitenland zijn teruggekeerd. Of reizigers die het gebied bezoeken. Dat bevestigen meerdere regeringen in de Stille Oceaan.

Nieuw-Caledonië

Door de overheden zijn er op de meeste Pacifische eilandjes direct maatregelen genomen. Zo komt niemand het eiland Nieuw-Caledonië (dat 250.000 inwoners heeft) nog op of af, want alle internationale vluchten zijn geschrapt.

De regering van de tot Frankrijk behorende archipel Nieuw-Caledonië bevestigde dat er voor het eerst een besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Volgens media gaat het om een paar uit Sydney dat op huwelijksreis was.

Fiji

Een patiënt op Fiji raakte eveneens in het buitenland besmet, verklaarde premier Josaia (Frank) Bainimarama donderdag. Een lokale besmetting werd nog niet vastgesteld. De eilandengroep ten oosten van Australië legde inmiddels beperkende maatregelen op aan reizigers die het land binnen willen. Zij moeten na aankomst verplicht veertien dagen thuis in quarantaine.

Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland, het land van de Maori’s gaat over 48 uur voor vier weken ‘op slot’. Binnenlandse reizen worden onmogelijk gemaakt en alleen supermarkten en essentiële diensten zoals dokterspraktijken blijven open.

Australië

Ook de Australiërs gaan in lockdown. Inheemse groepen hadden om de reisbeperkingen gevraagd. “We hebben nu de kans om te voorkomen dat het virus onze gemeenschappen bereikt”, zegt de baas van de gezondheidsdienst voor Aboriginals in de provincie Northern Territory. In Australië zijn meer dan 1.600 gevallen bevestigd, met in totaal zeven COVID-19 sterfgevallen

Republiek der Marshalleilanden

De Marshalleilanden waren er al vroegtijdig bij. Zij hadden vanaf 9 maart de internationale vluchten geschrapt. Daarmee konden reizigers het land niet meer binnenkomen.

PNG

De regering van Papoea-Nieuw-Guinea heeft vrijdagavond bevestigd dat de eerste geval van het coronavirus, een buitenlandse mijnwerker is die op 13 maart het land was binnengekomen.

De Molukken

Gisteren werd de eerste corona-besmetting gemeld in de Molukken. Daar gaat het wederom om een persoon die op zakenreis was, en niet om een lokale inwoner van Maluku.

Tot hiertoe waren er, met uitzondering van Frans-Polynesië, nog geen besmettingen met het coronavirus gesignaleerd op de eilanden in de Stille Oceaan.

Coronabesmettingen in de Stille Oceaan

Fiji: 3
Nieuw Caledonië: 2
Papua-Nieuw-Guinea: 1
West Papua: 2
Molukken: 1
Noord-Molukken: 1
Oost-Timor: 1

Guam: 27 / 1 dode
Hawaii: 56
Frans Polynesië: 18
Nieuw Zeeland: 102

Bronnen: Fiji Village, The Guardian, Berita Beta, RNZ, RTL Nieuws, Radio New Zealand, CNN IndonesiaDunia Tempo

Exit mobile version