• Home
  • >
  • Magazine
  • >
  • Geboren in Ambon, roots op het eiland Tanimbar en afgestudeerd in Rusland

Geboren in Ambon, roots op het eiland Tanimbar en afgestudeerd in Rusland

Yoan Clara Teken luidt haar volledige naam. Ze wordt ook wel Yocate of Miss Clara genoemd. Ze is geboren in Ambon op 7 januari 1995. Haar ouders zijn afkomstig van de Tanimbar-eilanden en zij is de tweede van vijf kinderen. Geboren en getogen in Maluku was Yocate op jonge leeftijd al vastbesloten om bij te dragen aan positieve veranderingen op de eilanden teweeg te brengen.

Door: Novi Ohorella

Ze is inmiddels een publiek geliefd figuur vanwege haar unieke doch authentieke Molukse gezicht en haar prestaties met haar intensieve betrokkenheid tot het welzijn en gezondheid van haar landgenoten vanwege haar medische achtergrond. Naast haar werk en maatschappelijke activiteiten is ze ook model.

“Ik wil het beeld van de Molukse vrouwen hoog in het vaandel houden”

Yocate is afgestudeerd in de algemene geneeskunde in Rusland. Met een titel op zak besloot zij direct als arts terug te keren naar de Molukken om zich in te zetten voor de gemeenschap vanuit de medische wereld. Van meet af aan richtte Yocate zich op het probleem van ondervoeding. Op de eilanden van Maluku is het ondervoedingspercentage vrij hoog ten opzichte van de andere provincies in Indonesië.

Nadat zij weer in Ambon was richtte zij zich op het gezondheidsprogramma. Daarvoor gebruikte ze de hashtag #bersamaAYOcateCEGAHSTUNTING. Dit werd breed gedeeld op sociale media. Yocate werd vervolgens gekozen om de Ambon Jujaro 2019 of Ambon City Tourism Ambassador te worden en werd een jaar later verkozen tot vertegenwoordiger van Maluku in de Miss Universe Indonesia.

Ze voerde campagne door heel Indonesië en maakte ondervoedingspreventie bespreekbaar. Hiermee won ze de positie van Runner Up V Putri Indonesia en is ze nu ambassadeur van de Nationale Volksraad. Haar wens is dat ze in de toekomst meer kan samenwerken met Molukse politici en de cultuur en het toerisme van de Molukken kan promoten zowel op nationaal als internationaal niveau.

“Voor Molukkers is er op de Molukse eilanden minder vraag en aanbod op de arbeidsmarkt”

Hoe zie jij de ontwikkelingen in Maluku op dit moment?
Maluku heeft een buitengewone natuurlijke schoonheid, zowel land als zee, en is rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Ook hebben wij een rijk cultureel en historisch erfgoed, maar voor Molukkers is er op de Molukse eilanden minder vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in vergelijking met andere provincies. Hierdoor loopt de economische vooruitgang in Maluku als geheel enigszins langzamer.

Wat kun je als afgestudeerde arts uit Rusland meenemen en toepassen in Maluku?
Het gezondheidssysteem in Rusland is anders georganiseerd. Voor onze gezondheidszorg is het overwegen waard om Russische kennis op te doen. De gezondheidsvoorzieningen en ambulances moeten professioneler. Het publieke bewustzijn en begrip van gezondheidsinformatie moet ook worden verbeterd. Mensen die bijvoorbeeld in Europa ziek zijn, weten meestal al het een en ander over ziektes. Wanneer zij met een arts praten, kunnen ze het beter bespreken en beter geïnformeerd worden. Door dit soort zaken te verbeteren, komt er meer bewustwording. Zodat wanneer mensen ziek worden ook daadwerkelijk naar de dokter gaan en niet naar de lokale medicijnman.

Vanaf het begin concentreerde je je op de ondervoedingscampagne, wat zorgde ervoor dat je je op dit probleem concentreerde?
Vanwege het hoge percentage ondervoedingsgevallen in de Molukken, maar het is ook een landelijk probleem. Indonesië krijgt een demografische tegenvaller als we de volgende generaties vanaf nu niet goed voorlichten. We moeten elkaar eraan helpen herinneren dat een gezonde generatie moet beginnen bij een generatie die hierover goed wordt geïnformeerd.

Als Jujaro Ambon 2019 en Runner Up V Putri Indonesia 2020 heb je ook de Molukse vrouw weer op de kaart gezet, wat wilde je ermee bereiken?
Het beeld van de Molukse vrouwen hoog in het vaandel houden, bewaren en behouden. Omdat mensen mij zien, zien ze ook de Molukken. Ik blijf campagne voeren in de hoop de mensen bewuster te maken van het belang van het voldoen aan de voedingsinname. Ik ben actief bezig met oplossingen voor de beschikbaarheid van voedsel in Maluku, zodat aan de voedingsbehoeften wordt voldaan. Ik help Tanimbar en culturele geweven stoffen en het toerisme van onze eilanden te promoten.

Is de overheid of de private sector betrokken bij jouw ondervoedingscampagne?
Nee ik doe het op persoonlijke titel, maar de gouverneur van de Molukken staat bekend als de ambassadeur van Maluku Parenting. In de toekomst zullen we samenwerken.

Wat zijn volgens jou de factoren die ondervoeding in Maluku naar inmiddels een zorgelijk hoog percentage hebben gemaakt en wat moet er worden gedaan om dit te bestrijden?
We hebben te maken met chronische ondervoeding. Een goede maaltijd is voeding die alles bevat wat het lichaam nodig heeft. Namelijk carbo, eiwitten, mineralen, vitamines en andere. Eten hoeft dus niet veel te zijn, maar zorg ervoor dat wat je eet aan onze dagelijkse voedingsbehoeften voldoet.

Dit jaar zijn wij met onze TIFA krant over gegaan op abonnees en posten we artikelen en interviews van de eerdere gratis edities online. Dit artikel is eerder gepubliceerd in TIFA krant, Editie nr. 3, November/December 2020.

Bestel nu de ‘laatste’ gratis TIFA krant en wordt abonnee! Stuur ons een mail met uw naam en adres. Via social@tifamagazine.com  Verzendkosten zijn 3,50

Tifa Magazine brengt per kwartaal een exclusieve papieren krant uit.
Exclusieve interviews en verhalen!
Na twee jaar gratis edities is het vanaf 2022 alleen nog verkrijgbaar als u abonnee bent.
Tifa is actueel, dichtbij en onafhankelijk!
Voor nu maar 15,- per jaar bent u al lid. U kan abonneren via social@tifamagazine.com
Stuur uw volledige naam, adresgegevens, mail en telefoonnummer naar ons toe.

Ovv Abonnee TIFA Krant.

Deel Dit Bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp

Andere Magazine

TIFA_MAG_01_COVER-1179x1536-kopie
Glossy TIFA MAGAZINE
foto-7
Welkom op de nieuwe website van TIFA Magazine
tifa_inception_image
TIFA Magazine winter 2022/2023

Zie Ook

4
Naruwe komt 27 juli naar Nederland op de Molukse Dag op Kwaku
kwaku107
Aankondiging: Molukse Dag op Kwaku 7e Editie, Zaterdag 27 Juli 2024
Top