• Home
  • >
  • Magazine
  • >
  • Ghazali Ohorella: ‘De RMS-proclamatie op 25 april 1950 voldeed aan alle eisen, een bevolking, territorium en regering’

Ghazali Ohorella: ‘De RMS-proclamatie op 25 april 1950 voldeed aan alle eisen, een bevolking, territorium en regering’

AMBON – De rechtbank van Ambon in de Molukken heeft bij een recente RMS-zaak van twee Molukse mannen uit Latuhalat, een deskundige opgeroepen. Namelijk Ghazali Ohorella, een expert op het gebied van internationaal recht en inheemse volkeren, een mensenrechtenadvocaat die adviezen aan staten en inheemse volkeren, evenals aan de Algemene Vergadering van de VN geeft.

Mensenrechtenadvocaat Ghazali Ohorella werkt op vrijwel de hoogste politieke niveaus. Ook is hij co-voorzitter van de Global Coordinating Committee for the UN World Conference on Indigenous Peoples geweest. De inheemse en oorspronkelijke bevolking van de Molukken, de Alifuru onder Bangsa Adat Alifuru, staan meer dan 20 jaar ook officieel geregistreerd bij de Verenigde Naties.

Onze redactie sprak met Ghazali Ohorella over het proces in Maluku. Hij heeft uitgelegd aan de Ambonese rechtbank dat de RMS-proclamatie op 25 april 1950 op dat moment voldeed aan de vereisten als land, omdat het een bevolking, territorium en regering had.

“Ten tijde van de proclamatie van 25 april 1950 is aan alle 3 de criteria voldaan”

Ghazali Ohorella: De vraag was of de RMS nog bestaat en in de vraagstelling werden de criteria uit de Montevideo conventie beschreven. Ik heb gezegd dat volgens de Montevideo conventie 3 criteria zijn voor een Staat: territorium, volk en overheid. Trouwens, de 4e is het vermogen om betrekkingen aan te gaan met andere landen, maar in mijn optiek valt dat samen met de criteria overheid.

Ten tijde van de proclamatie van 25 april 1950 is aan alle 3 de criteria voldaan. Daarbij beargumenteerde ik dat een land ook kan voortbestaan zonder centrale regering. Kijk naar Duitsland na de val van Nazi Duitlsand bleef het land bestaan, en Somalië, heeft een tijd lang geen overheid gehad. De RMS heeft op dit moment ook geen regering, maar nog wel haar volk en territorium. Hierin verschil ik met andere experts in de rechtszaak, die zeiden dat de RMS nu aan alle criteria voldoet, maar naar mijn mening zijn er entiteiten als FKM/RMS en de zgn. regering in ballingschap die zichzelf tot overheid van de RMS kronen maar het niet zijn.

Ergo, is er op dit moment geen centrale overheid maar dat neemt niet weg dat de RMS als Staat niet meer rechtvaardig is of geen bestaansrecht heeft.

Ohorella’s speech bij de Verenigde Naties

Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de goedkeuringsverklaring van de Verenigde Naties over de rechten van inheemse volkeren op 25 april 2017, gaf Ghazali Ohorella in het Hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York een speech. Zie filmpje hierboven.

Go Maluku by Ghazali Ohorella

Deel Dit Bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp

Andere Magazine

foto-7
Welkom op de nieuwe website van TIFA Magazine
tifa_inception_image
TIFA Magazine winter 2022/2023
tifa-hrfst
TIFA Magazine Herfst 2022

Zie Ook

eko
Health Awareness boodschap van Eko Poceratu voor jongeren in de Molukken
mpes-1
Tifa's 10 minuten met Mpes
Top