Ze kwamen zeventig jaar geleden naar Nederland, de Molukse militairen met hun gezinnen. Het zou tijdelijk zijn, maar werd voor altijd. Toch is het streven naar een eigen republiek nog springlevend. Net als de heimwee naar de tropen, bij jong en oud. Zo schrijf de Volkskrant.
In het artikel van gisteren schrijft de krant: Veel Molukkers vertrokken uit hun eigen woonwijken, en trouwden met Nederlanders. Ze gingen naar de Molukken op vakantie, om toch te beseffen dat Nederland hun thuis is. Maar het ideaal van een eigen staat, en de heimwee naar de eilanden van hun voorouders is bij veel van hen nog altijd springlevend.
Vijf Molukkers komen aan het woord:
Wies van Groningen (91), schrijver
Molukse achtergrond: Vader Barend was een Rotterdamse Knil-militair en trouwde in Nederlands-Indië met Clara Hukom uit Oma (Haruku).
Johannes ‘Jo’ Ayal (93), oud-militair
Molukse achtergrond: Kwam op 8 april 1951 in Rotterdam aan met de Roma. Na opvangkampen in Steenwijk, Elburg en Barneveld, vestigde hij zich in Hippolytushoef.
Orpa Goergoerem (69), gastspreker
Molukse achtergrond: Vader Corinus was Knil-militair. Op 23 maart 1951 kwam hij met zijn hoogzwangere vrouw in Rotterdam aan met de Atlantis. Ze werden ondergebracht in Schattenberg, het voormalige Kamp Westerbork.
Mathijs Frederik ‘Tete’ Siahaya (71), actievoerder Molukse achtergrond: Kwam met zijn ouders op 29 april 1951 met de New Australia in Amsterdam aan. Ze verbleven onder meer in Schattenberg en Kamp Vught. In 1961 verhuisde het gezin naar de Molukse wijk in Moordrecht.
Vanity Lewerissa (29), voetballer
Molukse achtergrond: Grootvader korporaal Augustinus Lewerissa kwam van Nusa Laut, het kleinste van de vijf Ambonese eilanden. Met zijn gezin kwam hij op 29 april 1951 in Amsterdam aan met de New Australia.
Terence Schreurs (43), actrice
Molukse achtergrond: Moeders familie Wonmaly komt van het eiland Serua. Opa Tjalo was dominee en tot 1962 werkzaam op Biak (Nieuw-Guinea).
Lees verder in de Volkskrant!
Foto: Terence Schreurs
Bron: de Volkskrant
Met dank aan Sabrina Cols, Helen Matitahatiwen-Hitipeuw, Achim Pelupessy en Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden.