• Home
  • >
  • Magazine
  • >
  • Interview met een Molukse student in Turkije

Interview met een Molukse student in Turkije

ISTANBUL – Een studie in het buitenland kan heel waardevol zijn. Je leert nieuwe mensen kennen, leert een nieuwe taal en je ervaart echt een hele andere cultuur. Het levert je dus veel op. Toch is het best wat werk om alles goed te plannen. Hoe doen studenten het vanuit de Molukken die in het buitenland studeren?

We spraken Fatah Imdul Umasugi, een student uit Ambon, Maluku. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit Seram, en de familienaam stamt af van de Noord Molukken.

Hij is afgestudeerd in de Turkse taal aan de Ankara Universiteit. En studeert nu Petroleum and Natural Gas Engineering aan één van de beste universiteiten van Turkije: Istanbul Technical University.

Waarom heb je gekozen voor Turkije?

In 2009 studeerde ik aan de Senior High School op Ambon. Ik kreeg de opdracht om een presentatie te maken over Turkije, met name over de historie en cultuur van het land. Sindsdien ben ik erg enthousiast geworden over Turkije en heb mij verdiept in hun educatie/studies. Het niveau van de studies hier in Turkije is erg goed en daarom ben ik gaan studeren in Turkije. Het land heeft ook een unieke positie tussen het westen en oosten. Vandaag de dag groeit de economie erg hard en trekken veel internationale studenten naar het land om hier te studeren.

Turkije heeft qua scholing en huisvesting zeer moderne standaarden en uitstekende campussen en faciliteiten. Turkse studies zoals Engineering, international relations and business zijn wereldwijd erkend. Tevens heeft de Turkse overheid mij een studiebeurs gegeven om de Turkse taal te leren, het grote voordeel hieraan is dat ik mijn droom kan waarmaken om Engineering in het buitenland te studeren.

Wat zijn de niveauverschillen tussen de universiteiten in Indonesië en Turkije?

Natuurlijk zijn er verschillen, met name op het gebied van faciliteiten, leerstijlen en de manier van doceren. De beste docenten ter wereld zijn hier om les te geven en dat is voor mij een prachtige kans.

Hoe ervaar je Turkije?

Ik heb hier een sociaal leven opgebouwd, ik heb nieuwe mensen leren kennen en daarnaast leer ik veel over andere culturen. Ik leer hier niet alleen alles over Engineering maar doe hier ook veel levenservaring op.

Waarom heb je specifiek voor deze studie gekozen?

Ik heb gekozen voor de studie Petroleum and Natural Gas Engineering, omdat de Molukken zoveel rijkdom heeft op dit gebied en het belangrijk is dat dit op een goede manier wordt gemanaged door het Molukse volk zelf. Ik geloof dat er geen ander volk is dan de Molukkers zelf, die zoveel van het land en haar rijkdom houden.

De belangrijkste redenen dat ik ervoor heb gekozen om in Turkije te studeren zijn; de kwaliteit van de studie en de kosten van levensonderhoud. Er is een grote varieteit aan studies die wordt geboden aan studenten, zeker als het gaat om de studie Petroleum engineering. Ondanks het feit dat Turkije zelf geen grote olie/gas reserve heeft, staan hun eigen engineers er wel om bekend dat zij op dit gebied 1 van de beste ter wereld zijn.

Met betrekking tot de kosten aangaande het levensonderhoud in Turkije; maandelijkse kosten voor een student ligt tussen de 500-700$ en daarnaast zijn er nog administratieve kosten +/- tussen de 100-150$ per semester. Deze kosten zijn wat mij betreft redelijk goed te betalen voor mij als Bachelor student.

Wat zijn je doelen na het studeren?

Ik wil van toegevoegde waarde zijn voor anderen, mijn familie, mijn geloof en zeker voor de Molukken.

Hoe lang blijf je nog in Turkije?

Geen idee, maar Istanbul is mijn 2e thuis geworden in de afgelopen 6 jaar. Mijn volgende droom is om door te studeren in Noorwegen of Canada om mijn Master degree te behalen.

Als Molukker zijnde, hoe zou je de toekomst willen zien voor de Molukken?

Ik geloof er heilig in dat educatie de enige manier is voor Maluku en het Molukse volk om ons naar een betere toekomst te brengen. “Tomorrow belongs to those who prepare for it today”. Laat aan de wereld zien dat wij een slim en dapper volk zijn.

Heb je nog meer vrienden of kennissen uit de Molukken die in het buitenland studeren?

Ja, er zijn een aantal die al teruggekeerd zijn naar Indonesië omdat ze zijn afgestudeerd. Ook zijn er een aantal waarmee ik helaas geen contact meer heb.

Wat zou je nog willen zeggen tegen je Molukse generatiegenoten in Nederland?

Laten we met zijn allen blijven leren, werken en bidden voor de Molukken en voor alle toekomstige generaties die komen gaan, Amatoo

Lees ook:
Molukse zanger zingt vloeiend Turks
Turkije levert energie aan de Molukken

Deel Dit Bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp

Andere Magazine

foto-7
Welkom op de nieuwe website van TIFA Magazine
tifa_inception_image
TIFA Magazine winter 2022/2023
tifa-hrfst
TIFA Magazine Herfst 2022

Zie Ook

Pacific_Roots_Poster
Pacific Roots Fest indoor, 25 November 2023, Almere
fresly
Gift Concert Datang Kele - Rindu Ambon: Fresly Nikijuluw Ft. Bianca Boeloerditty - Tunggu Beta Kele
Top