Ruwe diamant uit de Molukse wijk

Nederland telt anno 2020 ongeveer 70 grote Molukse gemeenschappen verspreid over het hele land. Het grootste gedeelte van deze gemeenschappen wonen nog altijd bij elkaar in de bekende Molukse wijken. Als we de definitie van het woord “achterstandswijk” zouden opzoeken in de dikke van Dalen, zouden we zien dat veel van deze wijken in dat profiel passen. Al vanaf de jaren ’60 is er onder de jongeren een laag opleidingsniveau, veel werkloosheid, criminaliteit en drugsgebruik. Een plek waar je gedoemd bent om te mislukken, zou je zeggen. Maar niets is minder waar.

Tekst: Joenoes Polnaya

Vandaag de dag maakt het Molukse getalenteerde jongeren juist hongerig. Niet op zoek naar roem of bakken vol met geld. Maar op zoek naar verandering en zichtbaarheid. Opzoek naar “eten”. Voor zichzelf én voor de rest van de jongeren uit de wijk. Al een aantal jaren zijn de Molukse wijken kweekvijvers voor creatief- en muzikaal talent. De Molukse wijk is een plek waar de ruwe diamanten voor het oprapen liggen.

Een van die ruwe diamanten is opkomend artiest ‘Elijaz’. Daar in Tiel-West, in de Molukse wijk, aan de Diderik Vijghstraat, in dat 60 jaar oude rijtjeshuis, in dat kleine kamertje met balkon, daar schrijft hij alles wat hij meemaakt van zich af. Het kon ook niet anders. Als zoon van een soulzangeres en een rock drummer is hij gemaakt voor de muziek. Op de vraag ‘wat is jouw doel?’ geeft hij een inspirerend antwoord. ‘Ik wil met mijn muziek de weg vrijmaken voor onze jongeren, zodat ze straks verder kunnen waar ik gebleven ben. We zijn er nog lang niet maar we zijn wel op weg.’

16 augustus werd voor zijn nieuwe single ‘Hoodlife’, wat over het leven in de Molukse wijk gaat, een videoclip geschoten. De videoclip geeft je als buitenstaander de mogelijkheid om een kijkje te nemen in zijn wereld. ‘Deze buurt maakt je harder. Ik kwam hier wonen toen ik 9 was. Het heeft me op jonge leeftijd laten zien dat het leven vallen en opstaan is. Wij, de jongeren in de wijk, werden als kind al geconfronteerd met zaken die je als kind niet wilt en hoort te zien. Maar het creëert samenhorigheid, omdat je daar samen doorheen gaat en dat samen verwerkt. Het leven in de Molukse wijk heeft mij ook de waarde van vriendschap laten zien. De vrienden die ik toen had zijn nog steeds mijn vrienden. Hier sta je er nooit alleen voor. Iedereen draagt elkaar, we hebben elkaar. Hoe mooi is het dat de mensen waar je mee opgroeit je altijd volop steunen?’ aldus Elijaz.

Elijaz stond in de studio onder andere met Sarita Lorena, Jimmy Huru, Chivv en Jiri11. Elijaz zijn nieuwe single ‘Hoodlife’ is 30 oktober uitgekomen op Spotify, YouTube & Apple Music.

Zie videoclip boven.

CREDITS
Regie: Morris Maturbongs
D.O.P. : Marijn Wouters
Fotografie : Raoul Laisina en Morris Maturbongs
Productie : Joenoes Polnaya
Edit: Morris Maturbongs
Grading : Jeffrey Harmunanto
Artwork : Soné Jaflaum
Special thanks : Freshmen media en Molukse wijk Tiel

Deel Dit Bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp

Andere Magazine

TIFA_MAG_01_COVER-1179x1536-kopie
Glossy TIFA MAGAZINE
foto-7
Welkom op de nieuwe website van TIFA Magazine
tifa_inception_image
TIFA Magazine winter 2022/2023

Zie Ook

67406507_1144642689052683_6597033594441433088_n
Tickets Molukse Dag op Kwaku 2024 en Afterparty in Melkweg Amsterdam
4
Naruwe komt 27 juli naar Nederland op de Molukse Dag op Kwaku
Top