An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Maori’s tot aan Samoanen, gouverneur PNG, bisschoppen en Vanuatu vragen aandacht voor West Papua

De Republiek Vanuatu is van mening dat er een vreedzame diplomatieke oplossing moet komen voor West-Papua. De regering is van plan om in 2019 een resolutie aan de Algemene Vergadering van de VN te vragen, waarin wordt opgeroepen de zaak terug te brengen naar de VN-lijst van gebieden die nog gedekoloniseerd moeten worden. En hopen ze op steun van andere landen in de Pacific.

Ook de gouverneur van het National Capital District in Papoea-Nieuw-Guinea heeft de regering opgeroepen om haar beleid ten aanzien van West-Papua te herzien. De regering van PNG respecteert namelijk de Indonesische soevereiniteit over het Westelijke deel van de eiland. Gouverneur Parkop heeft uitgesproken dat de crisis alleen zou worden opgelost door een goed gecontroleerd en wettelijk uitgevoerd referendum in overeenstemming met het internationale recht.

De Anglicaanse kerk met naar schatting 80 miljoen leden wereldwijd, heeft ook een beroep gedaan op de regeringsleiders van Nieuw-Zeeland, Fiji, Tonga, Samoa, Amerikaans Samoa en Cookeilanden. De bisschoppen van de kerk in Nieuw-Zeeland en Polynesië hebben onlangs een openbare verklaring afgelegd waarin zij “diepe teleurstelling” uitten over wat zij beschreven als de aanhoudende onderdrukking van de oorspronkelijke bevolking in West-Papua.

Referendum

De Papoea’s willen niet dat migranten mee kunnen stemmen wanneer er een referendum over de toekomst van ‘West-Papua’ wordt gehouden. Zij eisen een referendum waarin alleen de oorspronkelijke bevolking mag beslissen over onafhankelijkheid.

In 1969 organiseerde Indonesië een volksstemming in Papua, met de naam ’The Act of Free Choice’, dit was een referendum onder auspiciën van de Verenigde Naties. Waarin 1025 geselecteerde Papoea-oudsten het stemrecht kregen. Zij stemden unaniem voor aansluiting bij Indonesië.

Op verschillende manieren streven duizenden Papoea’s nu voor onafhankelijkheid. Papoea studenten in Indonesië demonstreren door het hele land. In het buitenland wordt vooral gelobbyd door Papoea’s die in ballingschap leven. En in de binnenlanden van Papua woedt er een guerrilla-oorlog. Zij krijgen hierin wereldwijde steun van sympathisanten. Ook is afgelopen maanden gebleken dat steeds meer activisten in Indonesië hen hierin steunen. De Papoea’s willen zich, net zoals Oost-Timor in 1999, losmaken van Indonesië.

Volgens The Guardian zijn de Indonesiërs niet blij met de buitenlandse bemoeienis. Tijdens de 73e Algemene Vergadering van de VN vorig jaar oktober, noemde ze de steun voor West Papua’s zelfbeschikking ‘clueless’.

Nederland had als beleid om de Papoea’s te begeleiden naar zelfbestuur. Er werd een interim-regering gevormd, een rechterlijke macht, maar Nederland stond het grondgebied in 1962 toch af aan Indonesië.

Bronnen: The Guardian, Radio New Zealand, Samoa Observer, The Daily Blog

Total
0
Shares
Related Posts