An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Marteling en executie in Nederlandse kampen op Bali

Nederland had na de Tweede Wereldoorlog een stelsel van martelkampen op Bali. Dat blijkt op basis van onderzoek van historica Anne-Lot Hoek.

Het Nederlands gezag heeft op het Indonesische eiland Bali vanaf 1946 een systeem opgetuigd van tientallen gevangenenkampen waar martelen standaardpraktijk was en vele Balinezen zijn geëxecuteerd. Dat schrijft Hoek in De strijd om Bali dat donderdag verschijnt.

Volgens haar hield Nederland het bewust verborgen. Dat Nederlandse gezagdragers die tijd er ook niet voor terugdeinsden om Balinezen “op koloniale wijze” tegen elkaar te bewapenen noemt de historica “schrijnend”. Dat zegt ze tegen Nu.nl.

In februari 2022 worden de resultaten verwacht van een groots opgezet onderzoek in opdracht van de Nederlandse regering. Daarna wordt geoordeeld over het handelen van het Nederlandse leger.

In 1969 concludeerde Nederland dat het tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog “correct” had gedragen. Dat werd in 2008 door het ministerie van Buitenlandse Zaken nog herhaald.

In 2020 bood Koning Willem-Alexander excuses aan president Joko Widodo voor het Nederlandse geweld in Indonesië.

Total
0
Shares
Related Posts