In navolging van elf gemeenten elders in Nederland roepen ook zes Overijsselse gemeenten de Nederlandse regering in een brief op om het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan na hun aankomst zeventig jaar geleden in Nederland. Het gaat om de gemeenten Almelo, Deventer, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Wierden en Zwolle. Deze gemeenten hebben een relatief grote Molukse gemeenschap. Zo meldt RTV Oost.
Het Brabants Dagblad schrijft; hoe staat Waalwijk in de discussie over leed van Molukkers? ‘Ze zijn krachtig, trots en zelfbewust’.
Ook de Waalwijkse partij Lijst Pouw ondersteunt de oproep van burgemeesters om het leed dat de Molukse gemeenschap die in 1951 in Nederland aankwamen is aangedaan te erkennen.
Maar er zijn ook burgemeesters van gemeenten met grote Molukse gemeenschappen die verrast blijken te zijn door de actie van hun collega’s. Dat hun namen niet onder de oproep staan, betekent niet automatisch dat ze de boodschap niet delen. Schrijft het Brabants Dagblad eerder deze week.
Ik weet niet of ze zich zelf herkennen in het soms wat kwetsbare beeld dat van de Molukse gemeenschap wordt geschetst
– Nol Kleijngeld, Burgemeester Waalwijk
Of dat gevoel van onvrede ook onder de honderden Molukkers in Waalwijk leeft wil ook Lijst Pouw weten. In de Brabantse gemeente kwamen in 1964 de eerste Molukse gezinnen wonen daarna is de gemeenschap snel gegroeid.
Lehan Lesteluhu, een derde generatie Molukker uit Waalwijk is van mening dat als er een erkenning moet komen dan moet dat uit de regering zelf gebeuren. “We hoeven er niet om te vragen”, zegt hij.
Kleijngeld benadrukt achter de Molukse Waalwijkers te staan. ,,Ik weet niet of ze zich zelf herkennen in het soms wat kwetsbare beeld dat van de Molukse gemeenschap wordt geschetst”, stelt hij. ,,Ik ken de gemeenschap hier als krachtig, trots en zelfbewust. Ze zijn volwaardig onderdeel van de samenleving, met behoud van hun eigen identiteit. Ze leverden hier raadsleden en een wethouder. Ik zou zo’n brief daarom zeker anders hebben geformuleerd.”
“Ik ben het eens met de burgemeester van Waalwijk. Persoonlijk vind ik dat zo’n erkenning ‘oprecht’ vanuit hun zelf moet komen. Dus ik zit daar als derde generatie niet op te wachten. Dat moesten ze al veel eerder aan de eerste en tweede generatie doen. Die hebben het zwaar gehad. Wij als derde, vierde en de generaties er na moeten gewoon vooruit gaan kijken en de kansen die we hier krijgen benutten”, zegt Lehan Lesteluhu.
Lijst Pouw noemt ook dat er voorbeelden van Molukkers zijn, die in Nederland zeer succesvol zijn geworden, en ook in Waalwijk. ,,Maar we kunnen ons ook indenken dat er veel Molukse inwoners zijn die minder kansen hebben gehad.”
Lees het artikel van Lijst Pouw en de burgemeester van Waalwijk verder in het Brabants Dagblad.