Megalithische monumenten ontdekt in Noord-Molukken

In de Noord-Molukken op Halmahera, Tidore- en Moti eilanden zijn er megalithische bouwwerken gevonden die vroeger waarschijnlijk volgens het Maluku Archaeology Office door de inheemse bevolking werd gebruikt met voorouderverering. Dat verklaard archeoloog Marlyn Salhuteru aan National Geographic Indonesia.

De artefacten omvatten stenen altaren, stenen vijzels en stampers, stenen met gaten en krassen, en heilige plaatsen gemarkeerd door een menhir, steenformaties en graven, aldus de archeoloog.

Ze werden ontdekt in vijftien gebieden die werden geïdentificeerd als eeuwenoude dorpen op de Halmahera, Tidore- en Moti eilanden. Een plat stenen altaar van 55×50 cm dat werd ontdekt in het dorp Gurabunga op het eiland Tidore, voorheen onder de islamitische heerschappij van het Tidore-sultanaat, werd door ouderen gebruikt voor rituelen. Maluku Utara heeft een essentiële rol gespeeld in de geschiedenis van de archipel, omdat deze eilanden in het prehistorische tijdperk als een oude cultuurbrug en in de vroegmoderne tijd de basis vormden van machtige koninkrijken, benadrukt Salhuteru.

Marlyn Salhuteru, samen met vijf andere Molukse archeologen, begonnen in 2020 met hun onderzoek in Maluku Utara. Het onderzoek, dat ondanks de corona pandemie gewoon doorging, werd uitgevoerd door middel van een literatuurstudie, waarbij eerder onderzoek, een cartografische studie, focusgroepdiscussies en academische werken onder de loep werden genomen.

“We moeten onze inspanningen voortzetten om de prehistorische geschiedenis van deze eilanden te onderzoeken, aangezien het rijk is aan etnografische bronnen”, zegt Salhuteru.

Bron: National Geographic Indonesia

Exit mobile version