An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Melanesische eiland Nieuw-Caledonië niet onafhankelijk van Frankrijk na referendum

De inwoners van Nieuw-Caledonië mochten stemmen en hebben afgelopen zondag tegen onafhankelijkheid gestemd. Frankrijk lijfde het eiland in de Stille Oceaan, in 1853 in als kolonie. Naast Kanaks, de oorspronkelijke bewoners van het eiland, wonen er veel Fransen en immigranten uit naburige eilanden. Bekijk hierboven een reportage van Al Jazeera English.

Op deze eilandengroep in Melanesië wonen zo’n 280 duizend mensen, waarvan ongeveer 40 procent deel uitmaken van de originele bevolking, de Kanaken. Zij willen dat Nieuw-Caledonië op eigen benen komt te staan. De meerderheid, waaronder veel van Franse afkomst, wil de band met Frankrijk houden.

In Nieuw-Caledonië bevindt zich ongeveer een kwart van de wereldwijde nikkelvoorraden. De leiders van de Kanaken zijn ervan overtuigd zonder Frankrijk het eiland ook welvarend te houden. Duizenden banen zijn afhankelijk van de nikkelindustrie en China is de belangrijkste afnemer. Ook het toerisme zorgt grotendeels voor inkomsten.

De Franse president Emanuel Macron zei dat hij de teleurstelling begreep van de bevolking die voor onafhankelijkheid hebben gestemd. En roept wel op tot een dialoog tussen de voor- en tegenstanders van een zelfstandige staat.

De VN meldt dat Nieuw-Caledonië tot één van de zeventien ‘niet-zelfbesturende gebieden’ behoort in de wereld. Toen eind jaren zestig het Kanak-nationalisme op gang was gekomen, leidde dat tot steeds gewelddadigere confrontaties met het Franse leger. Meer als tachtig mensen kwamen daarbij om het leven. Hierna begon geleidelijk het zogeheten dekolonisatieproces.

Het eiland heeft sinds 1988 langzaamaan steeds meer autonomie gekregen. De Fransen zorgen momenteel alleen nog maar voor veiligheid, justitie en monetair beleid. Over twee jaar kan opnieuw een referendum worden georganiseerd. Stemt het volk dan weer tegen, dan is er weer een verkiezing over vier jaar.

Total
0
Shares
Related Posts