“De mensen in de bergen hebben door de aardbeving een trauma en dat is moeilijk te verwerken”

AMBON – Tial, vijfenveertig minuten rijden met de auto vanaf Ambon stad heeft zo’n 6000 inwoners. Het dorp is een van de gebieden die op 26 september vorig jaar werd getroffen door de aardbeving. Op dit moment leven er nog circa 2000 mensen uit het dorp in de bergen. De rest zijn alweer terug naar de kampong (dorp). Onze redactie op Ambon sprak vandaag met Dewi Rolobessy uit Tial en Gafur Djali.

Ik ben optimistisch met nog vele andere jongeren uit mijn dorp. We moeten verder leven dus diegene die een baan hebben in de stad of elders, gaan elke dag gewoon naar het werk. Maar omdat de ouderen nog in de bergen zitten, komen veel na het werk alleen naar de kampong om zich om te kleden en slapen vervolgens ‘s avonds weer boven. Elke dag kunnen we nu gelukkig met de motor of auto naar het hoger gelegen gebied. En wordt er aandacht geschonken aan trauma healing voor kinderen. Maar dat is ook nodig voor onze ouderen.

Ik heb twee weken met mijn ouders en familie in de bergen gezeten, mijn ouders en familie zitten er nu nog steeds. Zelf slaap ik alweer in de kampong. Na twee weken had ik zoiets van; als ik hier blijf kan ik wachten totdat ik een ons weeg en dat wilde ik niet, ik moet verder. Ik kan ze niet dwingen om naar beneden te komen, maar hoop er natuurlijk wel snel op.

26 September 2019

We kregen wel pas na een week hulp. De wegen waren kapot en door de naschokken was het gevaarlijk in het gebied. In het begin kwam veel van onze basisbehoeften van lokale stichtingen en de lokale overheid. De mensen in Tial hebben de afgelopen maanden zelf geld opgehaald om cement te kopen voor onze air bersih (schoonwaterbakken), die we zelf aanleggen en voor toiletten, maar we hebben er niet genoeg. Ook heersen er ziektes in de tentenkampen zoals diarree, griep, hoest en koorts.

“Eten en drinken komen we in Tial niet tekort. We moeten aan de wederopbouw denken en aan trauma healing. Ik hoop ook dat ik een voorbeeld kan zijn voor jongeren uit andere getroffen gebieden. En hen kan motiveren om gewoon door te gaan en sterk te blijven voor onze ouderen en kinderen”, aldus Dewi.

Gafur Djali die oorspronkelijk uit Tulehu komt maar in Ambon stad woont zet zich al jaren in voor Molukse jongeren in het district Leihitu – Salahutu. Hij verteld ons dat er veel behoefte is aan sanitaire voorzieningen, trauma healing voor ouderen en kinderen. En scholen in grote sterke tenten, omdat de kinderen bang zijn om gebouwen in te stappen.

“Vanaf de kampong naar boven is het zeker 20 minuten lopen. De helling is stijl, dus stel als er weer een aardbeving komt laat staan ‘s avonds zonder licht hoelang ze erover moeten doen. Dat maakt mensen angstig. Voor nu hebben ze zelf een weg aangelegd om met de motor en auto boven te komen. Maar alles is zand, dus stel als er regen komt krijgen we modderstromen en daar zijn de mensen weer bang voor. Er moet asfalt komen.”

Dewi Rolobessy in Tial, Ambon – Maluku

Exit mobile version