An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Merauke-Reunie 55 jaar in Nederland

Op zaterdag 23 september 2017 wordt er een speciale Merauke feest georganiseerd. Want precies 55 jaar geleden kwam de Molukse gemeenschap vanuit het voormalige Nieuw-Guinea naar Nederland. Zoals uit Merauke en Hollandia. Naast Molukkers kwamen tegelijkertijd ook Toegoenezen, Chinezen en Indo’s met hen hier naar toe.

De Molukkers in Merauke vormden destijds een hechte gemeenschap en maakte geen onderscheid tussen dorp of eiland, geloofsovertuiging en gemengde huwelijken.

Er woonden Tanimbarezen, Keiezen, Ambonezen, Papoea’s, Timorezen en Chinezen bij elkaar in o.a. kampong Ambon. De onderlinge banden zijn 55 jaar later na aankomst in Nederland nog steeds vrij hecht, reden voor een feest dus.

Er zullen optredens zijn van o.a. Dj Teddy Talapessy (All round & Lagu Lagu) en de huisband Re-Selection. Ook is er een stand met Molukse eten van Mama Dapur (tante Rosa de Queljoe-Leasa) en stands met artikelen in kleding en kunstnijverheid van de Molukken en Papua.

Merauke is een stad aan de zuidkust van het eiland West Papua, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea.
Al lang woonden Molukkers in Nieuw-Guinea ver voor de Tweede Wereldoorlog. De Molukse gemeenschap was zelfs de grootste, na die op Java. Veel Molukkers werkten als bestuursambtenaar, leraar, militair of politieagent.

De Nieuw-Guinea-Molukkers (eerste en tweede generatie) van 1962 werden bij aankomst in Nederland opgevangen in contractpensions en kregen daarna gewone huizen toegewezen, onder meer in Hoogeveen, Groningen, Middelburg, Arnhem en Haarlem.

Verwacht wordt dat er ook veel mensen van andere plaatsen uit voormalig Ned. Nieuw Guinea zullen komen. Alle belangstellenden zijn van harte welkom om de sfeer te proeven van Merauke, de onderlinge saamhorigheid en gezelligheid met diverse generaties.

Datum & Locatie: Zaterdag 23 september 2017, Huis Het Bosch, Nieuwe Rijksweg 6, 4128 BN Lexmond. Het volledige programma en nadere informatie volgt!

Total
0
Shares
Related Posts