Minder afzet van vis in Molukken door regenseizoen en corona

AMBON – Ingrijpende corona-maatregelen zoals de sluiting van havens, hebben ertoe geleid dat de visprijzen in verschillende landen en gebieden onder druk zijn komen te staan. Ook in de Molukken een belangrijk visgebied en doorvoerhaven. Waar de mariene hulpbronnen worden gekenmerkt door een grote rijkdom en variëteit.

Het gaat goed met de export van diverse Molukse producten naar het buitenland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Badan Pusat Statistik (BPS) Maluku, hebben inmiddels verschillende vissoorten uit de Molukken hun weg gevonden naar grote landen als Japan en de Verenigde Staten.

Vorig jaar stonden de cijfers in april 2019 op 1,25 miljoen dollar dat geëxporteerd is vanuit de provincie Molukken. De Verenigde Staten waren de belangrijkste bestemming. Ook de provincie Noord-Molukken doet goede zaken door tonijn te exporteren naar Japan. Maar door het regenseizoen en bijkomende corona-epidemie zal de omzet dit jaar minder worden in de visserij. Dat verklaarde het hoofd van de maritieme sector en visserijdienst, de Kepala Dinas Kelautan dan Perikanan Maluku, Abdul Haris gisteren aan de lokale pers in het gouverneurskantoor in de hoofdstad Ambon.

Zorg

Zowel Molukse politici als activisten maken zich veel zorgen om de export van producten uit Maluku. Naast het tegengaan van illegale visserij en overbevissing willen ze ook dat de lokale Molukse bevolking er meer en beter van moet profiteren. Zoals meer werkgelegenheid en meer winst naar de eilanden die het produceren.

Ze willen dat er meer zorg komt voor de export van hun hulpbronnen uit het gebied. Want veel van de producten in de Molukken worden niet rechtstreeks geëxporteerd, dat vindt plaats op Java omdat de havens niet groot genoeg zijn. De regionale regering van Maluku heeft daarom een voorstel ingediend bij de centrale regering in Jakarta voor de bouw van een geïntegreerde communicatie, internationale visserij- en vismarkthaven op het hoofdeiland Ambon. Dit zal dan in 2021 opgenomen moeten worden in het werkplan van de Indonesische regering, de zogeheten Rencana Kerja Pemerintah (RKP).

Bronnen: Berita Beta, Satu Maluku, Gatra

Exit mobile version