An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Molukkers boos op oud-generaal Wiranto

De Indonesische minister van Nationale Veiligheid, Wiranto, heeft vandaag zijn verontschuldigingen aangeboden tegenover de Molukse gemeenschap. Molukkers in Indonesië zijn woedend op de oud-generaal vanwege zijn uitspraken na de aardbeving op de Molukken vorige week. En eiste publiekelijk excuses van hem.

Zowel de bevolking als Molukse politici hadden een boze statement uitgebracht. Omdat Wiranto had gezegd dat paniek en angst ervoor zorgen dat de Molukkers vluchtelingen zijn geworden. Vervolgens zei hij dat dit het aantal vluchtelingen groter maakte en daarmee de regering belaste.

Deze verklaring kreeg later veel kritiek van de Molukse gemeenschap, vooral van de mensen in de Molukken zelf. Ze vonden Wiranto ongevoelig en vroegen hem zich te verontschuldigen. Sommigen eisten zelfs dat Maluku dan maar beter losgekoppeld kan worden van Indonesië als de Molukkers de centrale regering tot last zijn. Sommigen riepen ook op tot een referendum.

Studenten uit de Molukken en Noord Molukken van het Forum Mahasiswa Maluku hebben vanmiddag in Zuid Sulawesi voor het provinciaal parlement geprotesteerd. Zij eisen dat president Joko Widodo, Wiranto, uit zijn functie zet omdat hij Molukkers in gevaar heeft gebracht door ze naar huis te sturen terwijl het natuur geweld nog niet voorbij was.

Door de aanhoudende protesten is de Indonesische minister vandaag in gesprek gegaan met een aantal prominente Molukse leiders. Waaronder een voormalige hoge legerofficier, een politicus van de Democratische Partij en de gepensioneerde luitenant-generaal Suaidi Marasabessy. Na zich te hebben verontschuldigd, vroeg Wiranto de gemeenschap vervolgens opnieuw te focussen op hulp voor de mensen in Maluku. Zie bovenstaande reportage.

“Uit het rapport dat ik ontving blijkt dat er nog steeds veel mensen in de bergen zitten. Uit angst voor een tsunami of een verschrikkelijke naschok”, zei Wiranto.

Bekijk ook: Provinciaal parlement Maluku eist excuses van Wiranto

Bronnen: iNews TV Maluku, Medan Inside, CNN Indonesia, Maluku Post

Total
0
Shares
Related Posts