An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Molukkers in de Tweede Kamer

Vijf jaar was ze de Molukse stem in politiek Den Haag, voormalig PvdA-kamerlid Grace Tanamal. Ze zat in de Tweede Kamer tot 2017. Om gezondheidsredenen heeft ze in 2018 moeten besluiten om uit de politiek te stappen. 

Ook politicus Usman Santi had een stoel in Den Haag. De heer Santi was actief van 1998 tot 2002. De eerste en langst zittende Kamerlid van Molukse afkomst is John Lilipaly. Hij zat vanaf 1986 bijna 12 jaar in de Tweede Kamer. Zowel Lilipaly als Santi waren Kamerleden namens de PvdA.

Hoewel de PvdA op deze manier het meest succesvol bleek in het aanspreken van de Molukse stem op landelijk niveau, zouden ook andere partijen Molukkers opnemen in gemeenteraden. GroenLinks had van 2001 tot 2006 in de persoon van Sam Pormes het eerste Molukse Eerste Kamerlid, al eindigde zijn senatorschap na een conflict met de partijtop.

In veel gemeenteraden door het land zitten de laatste jaren een aanzienlijk aantal politici van Molukse afkomst. Die hopen dan ook op meer Molukkers die zich (in de toekomst) verkiesbaar stellen bij verkiezingen, ook voor de Tweede Kamer.

Politiek Nederland multicultureel 

Er zijn momenteel (september 2018) in de Tweede Kamer zestien leden met een niet Nederlandse achtergrond. Negen Marokkaanse Nederlanders en zeven Turkse Nederlanders. Andere groepen met een migratieachtergrond zijn niet in de Tweede Kamer vertegenwoordigd.

Sinds 1994 is er altijd een parlementariër geweest met een Surinaamse, Antilliaans, of Afrikaanse achtergrond. Maar daar kwam in 2017 voor het eerst een breuk in.

De VVD, GroenLinks, D66 en DENK leveren ieder drie Kamerleden met een migratieachtergrond. De SP heeft twee op twee Kamerleden met een migratieachtergrond en het CDA één.

 

Bronnen: Parlement.com, Radboud Universiteit

Total
0
Shares
Related Posts