Een Moluks monument, dat onthuld is in 2011, ligt tegenover de ingang van het voormalige Kamp Conrad. Voor het monument staat een groot bord met tekst en uitleg. In de Tweede Wereldoorlog was er aan de overzijde een Jodenkamp, daarna kwamen er Molukkers wonen vanaf 1954 tot en met 1966.
Het monument is een kunstwerk van 4 meter hoog dat voor een Baileo staat, een gemeenschapshuis op de Molukken. Op de rand van een waterbak staan de familienamen van de kampbewoners. Een stuk basalt in het midden symboliseert de kracht van de Molukkers, en in het water liggen stenen die de eilanden van de Molukken weergeven.
Het monument is een ode aan de Molukse gemeenschap en het onrecht dat vooral de eerste generatie is aangedaan.
Maar tot grote verdriet verteld beheerder Danny Talahatu aan het Reformatorisch Dagblad dat er mensen zijn die het gebruiken als vissteiger. Er worden bierblikken gegooid, onder de vlonder vlotten en kano’s achtergelaten. De wal dreigt in te storten, in het hout worden teksten gekerfd en ook zijn er spijkers in de balken geslagen.
Vier naambordjes van Molukse families zijn eraf getrokken en stenen zijn losgeschopt, in het glas zit een barst. Sportvissers laten in het bassin met de stenen hun vangst zwemmen. Er worden honden uitgelaten, waardoor Talahatu vaak poep moet opruimen. „Dit is geen vissteiger, hangplek of kanostalling, dit is een plek van eerbied, van herdenken, van rust”, zegt Talahatu.
Bron: Reformatorisch Dagblad