De Molukse Dag op Kwaku in Amsterdam zou in 2020 eigenlijk vijf jaar bestaan. Het lustrum zal dus nu volgend jaar pas gevierd kunnen worden. Zo hopen wij van Tifa Magazine in ieder geval wel, het wordt dan speciaal met 70 jaar Molukkers in Nederland. Als de coronacrisis het toelaat. De Molukse Dag op Kwaku is een uitje voor onze gemeenschap in Nederland, elk jaar komen er zelfs Molukkers uit Maluku hierheen. Duizenden hebben zich erop verheugd, maar de hele wereld staat op zijn kop. Dus het is momenteel niet anders.
Door: Museum Maluku
30 juli 2016: Een Molukse Dag om te koesteren. “We zijn hier op Kwaku om een deel van de Molukse cultuur te laten zien en u daarvan te laten genieten”, aldus presentator Andrew Roos bij de opening van de eerste Molukse Dag tijdens het vermaarde multiculturele zomerfestival Kwaku in het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost. En daar zijn de jonge Molukse initiatiefnemers van Tifa Magazine op indrukwekkende wijze in geslaagd. Het Amsterdamse park was voor 1 zaterdag Moluks grondgebied gezien de massale opkomst van duizenden Molukse bezoekers uit heel Nederland.
In samenwerking met TV Maluku en Rhythm of Maluku produceerden de initiators een uitermate gevarieerd programma. Het hoofdpodium Waterkant werd gehost door presentatrice Angela Timisela en op dat podium beten jonge islamitische Molukkers uit Ridderkerk het spits af: vurig speelde Cakalele Pasukan Hu’ul Macan Lounusa op verschillende Molukse slaginstrumenten. Er was natuurlijk ook Molukse popmuziek in allerlei varianten tijdens deze Molukse Dag. De dansgroep LimaDiti met dansen van Tanimbar, Polawano uit Moordrecht met de fakkeldans (tari obor), DJ Triplets met beats en grooves en Masohi uit Dordrecht met het meerstemmige Upu Latu E: het programma bood een breed palet aan cultuuruitingen die de diversiteit van de Molukse gemeenschap in Nederland weerspiegelen. Er werd op de totobuang gespeeld door de groep Kawan2 en het publiek zag dansen van de Kei-eilanden door Ain Ni Ain. Achteraf gezien bleek het Pompeia-podium voor deze dans- en muziekoptredens te klein omdat het publiek van buiten moest kijken.
Andrew Roos sprak dus het publiek toe: “65 jaar Molukkers in Nederland laat zien dat samenwerken en samenleven niet inhoudt dat je jezelf verliest, maar dat je juist door respect jezelf kan blijven en samen kan leven met wie dan ook.”
De Kwaku-organisatie had niet gerekend op een zo grote opkomst terwijl er online al voor 30 juli ca. 3500 tickets waren bevestigd. Het Molukse publiek kwam zelfs met speciale touringcars vanuit Den Bosch, Vught, Culemborg, Tiel en vanuit Zeeland. Zoals het jarenlang ook een traditie is tijdens de Tong Tong Fair in Den Haag en tijdens de Molukse Ouderendag in Barneveld.
Volgens bezoeker Nelis Latuihamallo is de hele Molukse gemeenschap zo’n beetje op Kwaku: “Ik denk dat alle wijken hier zijn vertegenwoordigd.” En Musa Haumahu was zelf verhinderd die zaterdag: “Maar ik denk dat de helft van de Molukkers op Facebook daar is.”
Een jonge verslaggeefster van Het Parool vroeg vol verbazing aan de Bredase Betty Makatita: “Zijn er dan zoveel Molukkers in Nederland? Waar komen ze allemaal vandaan?”. Waarop Betty fijntjes opmerkte dat die Molukkers al 65 jaar hier in Nederland zijn: “Of weet je dat niet?” Verrassend was de set van DJ Mike Risk ofwel Mike Richters-Sahetapy die een vier uur durende show deed samen met o.a. good old Martino Latupeirissa op percussie.
Molukkers klaagden echter ook op de hen bekende wijze: “Er zijn te weinig eetstands.” Dat werd gecompenseerd door andere interessante stands. Zo presenteerde samenstelster Dina Marijanan het nieuwe boek ‘Njonja’ waarin het levensverhaal van Njonja Soumokil vanaf haar huwelijk met Ch.R.S. Soumokil tot aan diens dood is opgetekend. De succesvolle Henry Timisela (The Brothers Timisela) bracht hun DVD’s aan de man en maakte promotie voor hun nieuwe theatertour die dit najaar van start gaat. Het Kwaku Festival was voor een uur of twaalf Moluks grondgebied. Amsterdam heeft het begrepen.
Bron: Museum Maluku (13 aug. 2016)