An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Molukse jongeren uit Bovensmilde: “We doen het voor onze helden”

Door Gloria Lappya

BOVENSMILDE – Vijf talentvolle vrienden van onder andere de derde generatie hebben samen aan een liedje gewerkt ter ere van hun helden. Never Surrender begint met het geluid van de golven, gevolgd door de tahuri. Het is een schatkist, zoals de makers het nummer noemen. Gedurende het lied wordt er met data gegooid om de nieuwsgierigheid van de luisteraar te wekken. Het nummer is als een tijdreis; het gaat over het verleden, het heden en de toekomst van Molukkers.

Giovanni Uktolseja verhuisde begin jaren negentig naar Bovensmilde, het Mekka voor de RMS-strijd van de Molukkers in de jaren 70. Hij had altijd al het gevoel dat hij iets moest doen. Bij de laatste rechtszaak over de treinkaping waar zijn tante Hansina Uktolseja ook deel aan had genomen, werd dat gevoel zo sterk dat de woorden uit zijn pen vloeiden.

Samen met Tano Joseph, Joshua Kakisina, Micha Pattiruhu en S7EN schreef hij Never Surrender. De schrijvers willen niet op de voorgrond treden, maar zij willen wel hun stem laten horen. Zij praten niet voor de families, maar voor henzelf. Het proces van het nummer duurde al met al een jaar. Met een sample van Unknown Destination van Massada en hulp van bassist Micha Nanlohy is het nummer een kloppend geheel geworden. Momenteel zijn ze samen met James Hully bezig met het vormgeven van de videoclip. Ook zijn de mannen een crowdfunding begonnen voor de merchandise. Alle opbrengsten zullen gaan naar de graven van de gevallen RMS-strijders.

De track eindigt met het getrommel van tifa’s. De RMS-strijd wordt voortgezet. De zee nog steeds hoorbaar. Met deze track willen de makers iedereen bereiken en hun perspectief delen, want ook dit verhaal doet ertoe.

Never Surrender is vanaf 11 juni 2022 overal te streamen. Een symbolische datum, omdat ze hun helden en iedereen die zijn eigen strijd vecht, willen eren. Mocht je niet kunnen wachten om de track te horen, luister dan aanstaande zondag naar Bungkus (radio Oras).

Onze kersverse TIFA Magazine in het kader van ons 10-jarig bestaan is een feit! Wordt nu abonnee.

Naast ons krantje presenteren wij nu ook met trots ons blad in een magazine versie. Wilt u lid worden? Dan kunt zich aanmelden via: social@tifamagazine.com Ovv Abonnee Magazine, uw naam, email en adres gegevens. Nu 1 jaar, 4 edities voor 15 euro exclusief verzendkosten.

Total
1
Shares
Related Posts