An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Molukse jongerenleider Hendrik Jauhari Oratmangun

AMBON – De onrust rond de havenproject Ambon New Port en National Fish Barn blijft zich voortslepen. Het trekt al weken de aandacht en heeft tot heftige discussies in de politiek en tot polemieken in de media geleid. Molukse jongerenleider Hendrik Jauhari Oratmangun ziet in het discours over dit onderwerp twee opvallende punten. Als eerste noemt hij het falen van de betrokken Indonesische ministeries die de beloften van Jokowi niet na komen. “De president zou bijvoorbeeld deze ministers onmiddellijk moeten evalueren. Misschien wordt het wel tijd om ze te vervangen”, zei hij tijdens een interview afgelopen weekend met Berita Beta.

“Jakarta kijkt met een nauwe lens naar de Molukken. Dat wil zeggen dat de centrale overheid het rechtvaardigheidsgevoel van de Molukkers te kort doet”

De oprichter van Forum Jong Indonesia zegt dat de nationale havenproject welvaart moet gaan creëren voor de Molukse bevolking. Ook stelde hij dat als de ANP en LIN worden geannuleerd, men kan concluderen dat zij de Molukkers zien vanuit het aspect dat het een minderheidsgroep is van 1,8 miljoen mensen. Dat politiek gezien op landelijk niveau dan kennelijk niet ‘belangrijk’ genoeg is. Hij benadrukt dat de overheid de Molukse regio meer moet gaan zien in een strategische context. “Ten eerste zijn wij één van de provincies die met het opgeven van haar soevereiniteit deel hebben genomen aan de NKRI ter ondersteuning van de vorming van de Unitaire Staat van de Republiek Indonesië tijdens de onafhankelijkheidsperiode. De centrale regering moet beseffen dat Molukse leiders hebben bijgedragen aan de Indonesische eenheidsstaat, zowel voor als na de onafhankelijkheid. Door bijvoorbeeld de strijd van Kapitan Pattimura, AM Sangaji, Johannes Leimena, Karel Sadsiutubun en nog vele anderen.”

“Maar persoonlijk geloof ik dat Jokowi als president de nationale strategische projecten van LIN en ANP voor Maluku zal blijven voortzetten”

“De Molukken behoort tot één van de regio’s die hun bijdrage leveren aan de NKRI, zelfs terwijl er vanuit Jakarta weinig aandacht wordt geschonken aan de ontwikkelingen in de Molukken. En er pogingen zijn geweest om zich af te scheiden van Indonesië, dat werd aangevoerd door de onafhankelijkheidsbeweging van de RMS”, zo verklaard Oratmangun.

“De Molukse regio bestaat uit zeven procent landoppervlak en drieënnegentig procent zeegebied. Het heeft een overvloedig hoeveelheid aan natuurlijke hulpbronnen die de nationale economie zouden kunnen ondersteunen als ze goed worden beheerd. De Molukken heeft potentie. Met de huidige stand van zaken is de centrale regering ‘ontrouw’ aan het vertonen aan de geschiedenis van de strijd van de Indonesische natie en de idealen voor de onafhankelijkheid van Indonesië.”

Bron: Berita Beta /Samad Vanath Sallatalohy

Foto: Hendrik Jauhari Oratmangun (Facebook)

Total
0
Shares