An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Molukse jurk en kledingstuk van Tanimbar en Zuidwest Molukken verdient internationale mode-podium

Ondanks dat deze jurk haar afkomst heeft van een traditioneel kledingstuk met een rijke inheemse geschiedenis, wordt het nu juist de laatste jaren erkent als tijdloos item. Veel Molukse fashion designers willen nu de handgemaakte Kain Tenun uit de West Zuidoost Molukken (MTB) en Zuidwest Molukken (MBD) internationaal bekend maken.

Volgend jaar wordt er tijdens Visit Ambon 2020 een cultureel getinte modeshow gehouden in de Molukse hoofdstad Ambon, speciaal gewijd aan het tonen van de nieuwste mode. In combinatie met culturele eigenschappen van de Molukken.

Weinigen beheersen nog de traditionele werkwijze van de Tanimbarese Tenun Ikat. Aan de hand van traditionele en moderne voorbeelden van weefwerk worden de veranderingen die hebben plaatsgevonden de laatste jaren steeds meer in beeld gebracht.

Widya Murad Ismail, de vrouw van de Molukse gouverneur wilt met behulp van modeontwerpers het unieke kledingstuk zowel nationaal als internationaal op de kaart brengen

De met de hand geweven stoffen ‘Tenun Ikat’ behoren tot de culturele identiteit van de Tanimbarese eilanden in de Molukken. Alle stoffen zijn gemaakt door vrouwen. Met het promoten van de Tenun Ikat, willen zij de unieke traditionele werkwijze onder de bevolking behouden en bevorderen.

De Molukse politicus Djauhari Oratmangun uit Tanimbar is ambassadeur van Indonesië in China. Ook hij promoot het kledingstuk in het buitenland. Op de foto ziet u hem tijdens zijn functie als ambassadeur in Rusland. Op de onderste foto staat hij met president Xi Jinping van China. Om zijn middel draagt hij de Tanimbarese Kain Tenun.

De katoenen stoffen die tegenwoordig op verschillende wijzen worden verwerkt in een scala aan producten, worden aangeboden door Molukse modeontwerpers. Zoals door één van de grootste mode iconen in Indonesië Samuel Wattimena.

Onder de Indonesische elite-modebladen wordt Samuel Wattimena erkend als internationaal mode-icoon

Een gesprek tussen First Lady Iriana van Indonesië en Maria Magdalena Barutressy, die als één van de weinigen in Ambon nog de traditionele werkwijze beheerst van de Kain Tenun. Ook buitenlanders reizen af naar de Molukken om zich te verdiepen in de motieven en de werkwijze. Zie bovenste foto.

Debby Louhenapessy de vrouw van de burgemeester van Ambon droeg vorig jaar tijdens de Molukse Dag op Kwaku een Tanimbar jurk om het in Nederland te promoten. Op bovenstaande foto ziet u aantal modellen tijdens een modeshow in Australië samen met Widya Murad Ismail eind oktober j.l.

Total
0
Shares
Related Posts