Molukse KNIL-militairen krijgen eerbetoon van Defensie

De laatste nog levende Molukse KNIL-militairen worden volgende maand officieel ontvangen door Defensie. Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) Hans van Griensven zal de oud-soldaten in ontvangst nemen.

Het KNIL bestond vanaf 1830 tot 1950. Nu worden ze officieel erkend als veteranen en krijgen medailles die ze hebben verdiend door gediend te hebben in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch leger.

De Nederlandse regering besloot vorig jaar om achterstallige uitkeringen uit te betalen aan soldaten en ambtenaren die voor de Nederlanders hebben gewerkt in het voormalige Nederlands-Indië.

Volgens Defensie staat de kwestie; dat oud-soldaten die geen veteranenpensioen ontvingen en ook niet alle soldij kregen uitbetaald, los van de eer die Defensie nu bewijst.

De actiegroep Maluku4Maluku die zich heeft ingezet voor de zaak is blij met de stand van zaken. Woordvoerder Leo Reawaruw noemt het een historische doorbraak, maar er zijn ook oud-militairen die vinden dat het allemaal veel te laat komt.

“In Nieuw-Guinea was ik een hoge piet! En hier word je als kwaaie jongen behandeld. De meesten liggen al begraven en het blijft voor mij schandalig”, zegt oud-KNIL militair Piet de Cock tegen de NOS.

 

Foto: MHM

Exit mobile version