Molukse krant schrijft over Nederlandse Van Dijck Band

van Dijck Band - Gepe Gepe

De Molukse krant Berita Beta besteedt aandacht aan de uit Nederland afkomstige Van Dijck Band uit het dorpje en schiereiland Marken. Een Nederlandse familie die Molukse liederen begon te spelen. En grote bekendheid kreeg binnen de Molukse gemeenschap.

Paul van Dijck werkte eind jaren zeventig in een Molukse ziekenhuis op Ambon. Daar komt hij in aanraking met de Ambonese cultuur en Molukse muziek en brengt deze mee naar Marken. Begin jaren negentig maakt het gehele gezin de overtocht naar de Molukken. Daar leren ze de traditionele lokale muziek te spelen, en raken eraan verslingerd.

Molukse en Amerikaanse traditionals in een nieuwe jasje

In 1999 beginnen Paul, Joost, Cato, Sofie en Floor de Van Dijck Band. Ze spelen een mix van Molukse en Amerikaanse traditionals in de stijl van folk, R&B en rock. Onder de vleugels van vader Paul ontwikkelen de broers en zussen prachtige harmoniezang, die kenmerkend wordt voor de band. Daarmee boekt de band veel succes, vooral onder de Molukse bevolking. In 2001 brengt de Van Dijck Band een cd uit met interpretaties van Molukse klassiekers: Dari Pulau Marken. Van een optreden in het Moluks Historisch Museum en hun tour op Ambon in 2009 is een dvd-registratie verschenen.

Een kort eerbetoon aan de Molukse muziekcultuur

De populariteit van de Van Dijck Band in Maluku en bij voornamelijk Nederlandse Molukkers blijft aanhouden. In 2015 zal Cato van Dijck met haar band My Baby opnieuw een eerbetoon brengen aan de Molukse muziekcultuur met het nummer Panggajo, dat als slotnummer op de LP Shamanaid staat. In het Moluks betekent het woord panggajo ‘roeien’ en schrijf je panggayo.

Lees nu het artikel in Berita Beta.

Bekijk ook bovenstaande video van hun Ambon Tour 2009. Samen met de legendarische Molukse steelgitarist Bing Leiwakabessy.

Video: YouTube

Exit mobile version