An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Molukse kruidenboeren strijden om eeuwenoude kruidnagel traditie in stand te houden

Op het platteland van Ambon – dat helemaal niet plat is, maar zich in het binnenland over heuvels met steile hellingen plooit – zijn generaties groot gebracht, hoog in het bladerdak van een weelderige tropische jungle. Kruidenboeren die landgoed en de legendarische kruidnagel hebben geërfd.

Lewi Leonardo Kaya is er één van en vertelt in een informatieve korte reportage, van 12 meter boven de grond, vastgebonden aan de top van een kruidnagelboom, over de wereld van de kruidnagels. Zoals hij dat van zijn voorouders heeft meegekregen.

Glooiende wolken, verre groene vlakten en een sprankelende zee. De nu 40-jarige Kaya heeft een erfenis die ooit zag dat deze cluster van kleine vulkanische eilanden het wereldwijde centrum van een lucratieve handel werd.

De Molukken werd bekend als de Spice Islands – de thuisbasis van hoogwaardige specerijen die ooit duurder waren dan goud. Lewi Leonardo Kaya is erg trots om de traditie van de kruidnagel teelt voort te zetten in Maluku.

De Molukse-eilanden liggen ongeveer 2.400 kilometer af van de Indonesische hoofdstad Jakarta, een eilandengroep dat tot voor kort erg moeilijk toegankelijk was. De buitenste eilanden van de regio vereisen nog steeds lange reizen over zee om te kunnen bereiken.

“Op de Molukken, vooral in Ambon, neemt het aantal mensen die in de kruidnagel teelt willen werken af, omdat jongeren op zoek zijn naar een baan waar ze sneller geld mee kunnen verdienen”, aldus Kaya. “De volgende generatie zal de kruidnagel en nootmuskaat vergeten, want iedereen zoekt een moderne baan.”

“Helaas is de glorie van Maluku als een kruidenproducerende eilandenrijk nu verdwenen en leven de kruidenboeren in armoede.”

– Karel Albert Ralahalu, voormalig gouverneur van de Molukken

De commerciële kruidnagel teelt wordt nu in negen landen over de hele wereld geproduceerd. Indonesië is verreweg de grootste producent, maar in de Molukken waar het origineel vandaan komt is het alleen nog maar een kleinschalige operator en is het soms nauwelijks winstgevend.

Kruidnagels wordt voornamelijk in Indonesië geconsumeerd voor lokale sigaretten, de bekende Kretek. En voor de export wordt het gebruikt voor het koken in verschillende wereldkeukens, maar ook voor medicinale doeleinden in China en India.

Bekijk nu bovenstaande reportage!

Bron: Channel News Asia (2018)
Foto: Jack Board

Total
0
Shares
Related Posts