Molukse politica Mercy Barends: “We vechten tot de laatste druppel bloed om de ontbossing te stoppen op de Aru-eilanden”

#SaveAru, Perempuan Aru (Mercy Barends) Menolak Konversi Hutan Aru

Enkele jaren geleden verleende een corrupte politicus echter één bedrijf toestemming om de meeste regenwouden van het eiland Aru om te dopen tot een enorme suikerplantage. Maar dat lieten de Arunezen, milieu-sympathisanten en Molukse politica Mercy Barends, die haar roots heeft op de Aru-eilanden, niet toe!

De heldhaftige mensen van Aru sloegen terug. Niet met geweld of politieke propaganda, maar met zuiverheid en feiten. Tegenwoordig resoneert het verhaal van hun basiscampagne over de hele wereld, terwijl een groeiende wereldwijde beweging regeringen wil dwingen om op te treden tegen klimaatverandering.

De Arunese politica Mercy Barends is een uniek mens die geboren en getogen is in de Molukken.
Dat draagt ze uit in haar functie als Indonesische parlementariër. In bovenstaand filmpje ziet u haar betrokkenheid de emotie, de tranen op de straten van Ambon. Waar zij als hoog aangeschreven overheidsfunctionaris zij aan zij staat met de lokale bevolking.

Ze zit in de politieke-vergaderbanken in Jakarta en Ambon. Ze slaagde erin om lid te worden van het parlement van de Republiek Indonesië (2014-2019) na het behalen van 65.166 stemmen voor het kiesdistrict Maluku.

Mercy Barends, die op 25 december negenenveertig jaar is geworden zat in de periode 2014-2019 bij de Komisi VII: Energie, Onderzoek en Technologie voor minerale hulpbronnen en milieu. En is lid van de politieke partij PDI Perjuangan.

In 1999 leidde Barends al het Community Development Participation Institute (LPPM) / Maluku. Het instituut voor de Molukse gemeenschap, een NGO die zich bezighoudt met herstel na een conflict.

Greenpeace

Nog steeds worden miljoenen hectares bos gekapt voor grondstoffen, zoals palmolie, soja en vlees. Dat zegt Greenpeace na onderzoek bij 50 bedrijven. In landen als Indonesië en Brazilië zijn veel oerbossen gekapt om plaats te maken voor plantages.

Een project, dat is ontwikkeld door Wageningen University en het Nederlandse bedrijf Satelligence
gaan radarbeelden van satellieten inzetten om ontbossing tegen te gaan. Tien grote palmoliegebruikers onder meer Unilever, Nestlé, PepsiCo en Mondelez doen hier aan mee.

Mongabay kijkt terug op deze strijd tegen ontbossing op de Molukken.

Bekijk nu bovenstaande filmpje!
Lees ook:

10 takeaways from Indonesia’s grassroots #SaveAru success

Saving Aru: The epic battle to save the islands that inspired the theory of evolution

Hulpbronnen: Trouw, NOS

Exit mobile version