An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

De Molukse voetballers bij Ajax en Feyenoord

Aanstaande zondag is de Nederlandse klassieker tussen Ajax en Feyenoord. Veel Molukkers zijn of voor Feyenoord of voor Ajax. In deze artikel besteden we aandacht aan de Molukse voetballers die bij beide clubs in het eerste elftal hebben gespeeld.

Feyenoord en Molukkers zijn twee handen op één buik. Al jaren. En logisch, want met de twee geboren Rotterdammers Giovanni van Bronckhorst en Bobby Petta heeft Feyenoord al twee van de vier beste Molukse voetballers aller tijden op de loonlijst gehad. Toen medio jaren ’80 Simon Tahamata bij Feyenoord kwam was het plaatje eigenlijk al compleet!

Bobby Petta vertrok na zijn carrière bij Feyenoord naar Engeland en Schotland. Daar groeide hij uit tot een Celtic Legende.

Denny Landzaat komt oorspronkelijk uit de jeugd van Ajax, maar kwam slechts één keer in actie in het eerste elftal. In 2008 werd Landzaat naar Feyenoord gehaald. Hij speelde ook bij MVV, Twente, Willem II en AZ. Tevens voetbalde hij nog in Engeland bij Wigan Athletic. Landzaat heeft 38 interlands achter zijn naam staan. Sinds 2018 is hij assistent coach bij Feyenoord.

Op 2 maart 2009 debuteerde Jordào Pattinama als invaller in het eerste elftal, hierna kwam hij nog twee keer in actie voor Feyenoord.

In 2017 werd de jonge Kevin Diks (Bakarbessy) eraan toegevoegd. Feyenoord huurde hem voor een jaar van de Italiaanse club Fiorentina. Diks kreeg in deze periode een basisplaats van Van Bronckhorst.

Ajax

Simon Tahamata die ondanks de onderlinge rivaliteit voor beide clubs uitkwam, groeide vooral als voetballer van Ajax uit tot een boegbeeld van de Molukse gemeenschap. Hij speelde 22 keer in het shirt van Oranje. Tahamata is nu techniektrainer bij Ajax.

Ook Sonny Silooy was een betrouwbare verdediger die het grootste deel van zijn voetbalcarrière bij Ajax speelde en veel prijzen pakte met de club. Hij maakte zijn debuut in 1981 en groeide langzamerhand uit tot een vaste basiskracht onder leiding van Johan Cruyff. Silooy speelde in vijftien seizoenen totaal 286 wedstrijden voor Ajax en mocht 25 keer in actie komen voor het Nederlands elftal.

Ignacio Tuhuteru begon in de Ajax jeugd, maar kwam niet meer dan één keer in actie in het eerste elftal. Na het seizoen 1993/1994 en 1995/1996 vertrok hij naar China.

Eli Louhenapessy doorliep de jeugd bij Ajax maar wist echter niet door te breken. Onder coach Louis van Gaal mocht hij één wedstrijdhelft meespelen in het seizoen 1996/1997. Na één seizoen vertrok hij naar Italië.

Ook Raphael Supusepa doorliep de jeugdopleiding en speelde mee in één wedstrijd van het eerste elftal in het seizoen 1997/1998. Hierna bleef hij nog een seizoen bij de selectie en ging daarna naar een andere club.

Zijn broertje Christiaan Supusepa werd bij Ajax opgeleid als centrale of- linkerverdediger, maar kwam nooit tot een officieel debuut. Wel mocht hij onder Martin Jol een officieuze debuut maken in een vriendschappelijk duel. Zijn contract werd niet verlengd bij de Amsterdammers.

Onder trainer Danny Blind, maakte Michael Timisela zijn debuut op 19 februari 2006 en scoorde gelijk zijn eerste doelpunt voor de club. Ondanks zijn goede spel, kon Timisela in het seizoen 2006/2007 onder trainer Henk ten Cate niet rekenen op een basisplaats, waarop hij van Ajax op zoek mocht gaan naar een andere club.

Pas tien jaar later volgt er een nieuwe Molukse opvolger in Amsterdam. In juni 2017 tekende Benjamin van Leer een contract tot medio 2021, als tweede keeper in het eerste elftal van Ajax, maar kwam door blessures weinig toe aan spelen en werd vervolgens verhuurd aan NAC.

Dit jaar tekende Vanity Lewerissa bij het vrouwen elftal van Ajax. 

Feyenoorder voor het leven

Eén steekt er natuurlijk met kop en schouders boven uit. Giovanni van Bronckhorst met zijn glansrijke carrière als voetballer en nu als coach. Hij speelde bij wereldclubs als Glasgow Rangers, Arsenal en Barcelona. Van Bronckhorst won diverse prijzen zoals de Champions League, Supercopa, FA Cup en diverse landskampioenenschappen. Ook was hij aanvoerder van Oranje en speelde 106 interlands.

Van links naar rechts: Simon Tahamata, Sonny Silooy, Giovanni van Bronckhorst, Bobby Petta, Michael Timisela, Denny Landzaat, Kevin Diks, Benjamin Van Leer.

Total
0
Shares
Related Posts