Moslims en hindoes in Molukken ondersteunen christenen tijdens Kerstmis

De kerstviering in de Molukse hoofdstad Ambon is sfeervol en soepel verlopen. De regering heeft dit jaar voor kerst en nieuwjaar in heel Indonesië 200.000 extra veiligheidsmensen ingezet om de veiligheid te garanderen. Op de Molukken organiseren religieuze gemeenschappen al jaren zelf de stabiliteit rondom kerst en nieuwjaar. En ondersteunen hiermee tegelijkertijd ook de autoriteiten.

Tijdens de feestdagen worden elk jaar de kerken in Ambon beveiligd door moslims. En wordt ook het verkeer door ze geregeld. Dit jaar deden naast moslims, ook hindoes en de nationale vereniging Maluku Satu Rasa – Salam Sarane (M1R) mee. De laatste doet dit jaar voor het eerst mee. Zo verklaarde Forz Latuny, coördinator van M1R in Ambon.

Pela Gandong, Ain Ni Ain dan Larvul Ngabal; tradisi persaudaraan di Maluku

Maluku Satu Rasa – Salam Sarane afgekort M1R is een grote vereniging met al duizenden leden over heel Indonesië, dat de eenheid tussen Molukse christenen en moslims symboliseert binnen het land.

De burgemeester van Ambon was wederom blij met de betrokkenheid van andere religieuze gemeenschappen, die kerstactiviteiten ondersteunen. Sinds 2010 helpen jeugdmoskeeën en moslimorganisaties met het opknappen van een aantal kerken en het beveiligen tijdens christelijke feestdagen.

‘Onze gedachten en medeleven gaan deze kerst natuurlijk uit naar alle getroffenen van de aardbevingen die dit jaar hebben plaatsgevonden in de Molukken’, zo laten ze in Ambon weten. De samenwerking tijdens religieuze feestdagen is inmiddels een traditie geworden. Omdat, tijdens Eid al-Fitr, de christelijke jeugd hetzelfde doet. Mede dankzij de Pela Gandong is de band tussen moslims en christenen zo sterk. De oeroude traditie tussen dorpen en eilanden verenigt de Molukkers.

Bronnen: Kompas, Teras Maluku, Kumpuran
Foto’s: Kompas/ Fransiskus Pati Herin

AMBOINA.NL

Exit mobile version