Nieuw-Zeeland investeert 10 miljoen NZD in hernieuwbare energie op de Molukken

Nieuw-Zeeland gaat samenwerken met de provinciale autoriteiten van de Molukken op het gebied van hernieuwbare energie. De Nieuw-Zeelandse ambassadeur Trevor Matheson bracht een bezoek aan Ambon voor de kick-off van het “NZMATES” project. De samenwerking is tot 2023 vastgelegd in een Memory of Understanding (MoU).

Binnen het Moluks provinciaal parlement is men zich ervan bewust dat transport, telecommunicatievoorzieningen, infrastructuur en elektriciteitsdiensten op bijna elk Moluks eiland verbeterd moet worden. Vooral de grotere eilanden zoals Seram, Buru en Tanimbar evenals de mini eilandjes die als grenseilanden fungeren, moeten aan alle eisen gaan voldoen.

“Deze verschillende problemen hebben natuurlijk speciale aandacht nodig. Vooral als het gaat om de toegang tot elektriciteitsdiensten in de hele regio. Met steun van de regering van Nieuw Zeeland hopen we nu oplossingen te bieden voor het verminderen van elektriciteitsproblemen door middel van hernieuwbare energie,” aldus gouverneur Said Assagaff.

Volgens hem wordt dit zeer zeker ondersteund door het potentieel van de nieuwste energiebronnen, zoals geothermische energie, zeestromingen, windenergie, zonne-energie, het gebruik van watervallen en biogas. Momenteel worden deze energiebronnen niet optimaal gebruikt voor ontwikkelingsdoeleinden op de Molukken.

Door het verbeteren van ondere andere elektriciteitsvoorzieningen en transport op de eilanden, ontstaat er economische groei. Basisdiensten op het gebied van onderwijs, gezondheid en energiezekerheid gaan hiermee ook vooruit.

De ambassadeur van Nieuw-Zeeland toont zich ingenomen met de overeenkomst. Het land kijkt met grote belangstelling naar de snelle ontwikkelingen op het gebied van energie in Maluku. De MoU levert daaraan een bijdrage. In het kader van de viering van 60 jaar bilaterale betrekkingen tussen Indonesië en Nieuw-Zeeland is dit toegezegd door beide regeringen.

De organisatie Mercy Korps gaat het programma uitvoeren. Deze organisatie gaat de moeilijkste uitdagingen ter wereld aan om mensen te helpen een beter en sterker leven op te bouwen. Ze mobiliseren gemeenschappen, werken samen met bedrijven en activeren verschillende bureaus om baanbrekende ideeën te leveren die een betere wereld mogelijk maken.

Bronnen: NZ Mates, Berita Bèta, Radio DMS, Berita Maluku

Exit mobile version