An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Nog altijd geen stroom in delen van de Molukken

In het oosten van het Molukse moedereiland Seram, wonen voornamelijk de inheemse bevolking, die weinig merken van de sociale en maatschappelijke ontwikkelingen. In meerdere afgelegen dorpen voorziet de overheid amper in publieke basisvoorzieningen, gebieden die nog helemaal niet ‘aangesloten’ zijn tot het elektriciteitsnetwerk.

Huishoudens worden voornamelijk verlicht met kaarsen. Dat meldt CNN Indonesia.

Deze week hebben tientallen inwoners gedemonstreerd bij het Gedung Kantor PLN wilayah Maluku dan Maluku Utara in Ambon. De Seramnezen eisen dat er aandacht door de overheid wordt geschonken aan de volgende dorpen: Desa Effa, Desa Ilili, Desa Lahem, Kecamatan Wakate. Desa Keldor, Desa Karlomin en Desa Air Kampung, Kecamatan Teor en een dorp bij Kecamatan Kelmuri perbatasan Kabupaten Seram Bagian Timur (SBT). Inclusief de elektriciteit, ook aandacht voor het onderwijs en gezondheidsontwikkeling.

“Deze grensdorpen op het eiland Seram hebben sinds de onafhankelijkheid van Indonesië al 75 jaar geen elektriciteit, zelfs geen internettoegang”, aldus coördinator Salim Rumakefin. Volgens hem heeft Joko Widodo verklaard dat er 433 dorpen in Indonesië waren die nog geen elektriciteit hebben, waarvan de meeste in het oosten van Indonesië, waaronder de Molukken.

Ook de Molukse politica Mercy Barends heeft haar stem al laten horen

Eind november 2019 verhefde de Indonesische parlementariër van Molukse afkomst Mercy Barends haar stem nog tijdens een vergadering in het parlement van de Republiek Indonesië. De 49-jarige politica die haar roots heeft op de Aru-eilanden uitte haar woede over de stroomvoorzieningen in de Molukken, Noord-Molukken, Papoea, West-Papoea en Oost-Nusa Tenggara. Ze eist dat daar meer aandacht aan wordt besteedt en subsidies naar toe gaan. “Er heerst teveel onduidelijkheid en concrete plannen voor in deze gebieden”, aldus Barends. Zie bovenstaande video.

Total
0
Shares
Related Posts