An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Noord Molukse krijgsdans Cakalele Dadatoko op Kwaku 29 juli 2017

Dadatoko Halmahera is een Molukse krijgsdansgroep van Maluku Utara (Noord Molukken). De naam betekent schilt ‘Salawaku’ van Halmahera en is in de jaren ’70 door de ooms Jano en Tigele van het eiland Kakara en oom Nanere van Daru opgericht.

De cakalele (tjakalele) is een specifieke krijgsdans uit de Molukken en werd vroeger opgevoerd wanneer mannen ten strijde trokken onder leiding van een Kapitan.

Bij de cakalele uit de Noord Molukken dragen de mannen strijdkledij Pakian Adat: een rode hoofdband, tjiwat (een lindedoek om de middel gewikkeld) met daarbij een slendang op het bovenlichaam van links naar rechts. Bij feestelijke ceremonies is de kleding kleurrijker.

De krijgsdans wordt uitgevoerd met de Parang (kapmes) en Dadatoko Salawaku (schilt), de Kapitan heeft een Dadatoko en een Tumbak (speer). Kenmerkend is het mono tone geluid van de muziek en de heftigheid van de dans met de bedoeling de tegenstander angst aan te jagen en zelf moed uit te putten uit deze acties.

De cakalele van Maluku Utara is een oude krijgsdans die van generatie tot generatie wordt doorgegeven. In Nederland wordt het in stand gehouden door de families Jano, Tigele, Nanere en Apang en voortgezet als vreedzame dans. Het wordt specifiek alleen aan de kinderen en kleinkinderen geleerd en door ooms en jongeren van Halmaheraanse afkomst opgevoerd.

De groep bestaat uit mannelijke en vrouwelijke dansers en wordt begeleid met tifa’s, de tifa besar, de gong en de besi. De vrouwen dansen tussen de mannen door.

Tot eind jaren ’90 werd de groep door oom Jano als Kapitan begeleid. De fakkel werd overgedragen aan de huidige Kapitan Tobias Jano.

Wilt u deze exclusieve Noord Molukse dansgroep niet missen kom dan 29 juli a.s. naar de Molukse Dag op Kwaku in Amsterdam! Om precies 14.30 uur openen zij de dag, dus wees op tijd!

DADATOKO HALMAHERA
HOTU YÉÉÉ…!!!

Total
0
Shares
Related Posts