Noord Molukse Sultan van Tidore: “Wij zijn Papoea, Papoea zijn wij”

De Sultan van Tidore, Sultan Husain Sjah, heeft donderdag een oproep gedaan dat gericht is aan de Noord Molukse gemeenschap. Hij vraagt de bevolking om de veiligheid en de positie van Papoea-studenten in de regio Moloku Kie Raha (Noord-Molukken) te beschermen en te garanderen.

De Sultan doet dit vanwege de verschillende incidenten die studenten uit Papoea de afgelopen tijd in een aantal steden in Indonesië zijn overkomen.

“Dit is een zeer belangrijke moment in mijn leven als Sultan van Tidore. Ik accepteer niet dat jongere broeders en zusters uit Papua gewond raken, niet alleen lichamelijk, maar ook hun ziel en gevoelens”, zei de Sultan.

De voormalige marinecommandant van het Tidore Sultanaat zei dat het beschermen van Papoea-studenten altijd een taak en verantwoordelijkheid, zal blijven van de Sultan. De Noord Molukkers hebben sinds oudsher al een speciale band met het Papoea-volk. Daarom accepteert hij, samen met het hele sultanaat en het volk van Tidore, geen discriminatie of andere vormen van intimidatie die de Papua’s verachten.

Bovendien zei Sultan Husain Sjah dat het Sultanaat van Tidore een zeer lange historische relatie heeft met West Papua. Prins Nuku had vroeger samen met de Papoea’s op West Papua een sterke basis van verzet gevormd in de strijd tegen de Nederlanders.

Volgens Sultan Husain Sjah hadden de vorige Sultans sterke banden met de Papoea’s opgebouwd. Niet alleen politiek en economisch, maar ook verwantschap door het huwelijk, en dat gaat al duizenden jaren terug. Hij roept de noord Molukkers op de Papoea’s op te vangen als familie uit dezelfde bloedlijn.

“Wij zijn Papoea en Papoea zijn wij. Als iemand een Papoea pijn doet, dan doen ze ook ons pijn”, aldus Sultan Husain.

Bron: Poros Timur

Exit mobile version