Nostalgie: Black Brothers  ‘Sajojo’

Black Brothers - Yayun Wambeso

Kent u de hits nog ‘Sajojo’ en ‘Diru Nina’? De groep achter deze nummers waren de Black Brothers uit West-Papoea. Andere bekende singles van hun zijn ‘Sio Anak Cucu’ en ‘Yayun Wambeso’. Eén van de drijvende krachten achter de hits is de Molukse componist Yochie Pattipeiluhu.

De Black Brothers werd geleid door manager en politicus Andy Ayamiseba. Hun liedjes zongen ze in het Tok Pisin en het Indonesisch, gemixt met reggae en politieke invloeden waren ze geïnspireerd door de Black Power-beweging.

De groep ging in 1979 in ballingschap naar Papoea-Nieuw-Guinea en protesteerde tegen het Indonesische bewind in West-Papoea. Ze verhuisden later naar Vanuatu en Nederland. Na 36 jaar keerde ze terug naar Papoea waar zij warm werden onthaald en een groot concert gaven. In de nieuwe editie van onze Tifa krant die deze maand uitkomt een uitgebreid artikel over de Black Brothers.

In de jaren tachtig waren de Black Brothers de meest populaire muziekgroep in Melanesië. De sound van de band had invloed op verschillende muzikale groepen in de Pacific, maar ook in Nederland.

In dezelfde periode trad in Nederland de uit Hoogeveen Moluks-Papoea band Mapoga in hun voetsporen. Die maakte het nummer Diru Nina bekend door hun live optreden op de LP Moluccan Moods. Het nummer Sajojo was misschien wel één van de populairste dat werd gecoverd door de Houjstd Band uit Breda. De Moluks-Melanesische band Oceanikz die in 2007 werd opgericht door jongeren van de 3e generatie blaasde opnieuw leven in het nummer Yayun Wambeso en speelde meerdere nummers van hun in een nieuw jasje.

De Black Brothers bestond uit: Hengky Sumanti Miratoneng (vocals, guitar), Yochie Pattipeiluhu (toetsen, vocals), Benny Bettay (bass), August Rumwaropen (lead guitar, vocals), Stevy Mambor (drums, vocals), Amri Kahar (trumpet) en Willem Ayamiseba (percussion).

Bekijk hierboven de videoclip Yayun Wambeso.

Exit mobile version