An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Novi Ohorella uit de Molukken is vanaf vandaag correspondent bij Tifa Magazine

Door Zainal Umarella

We zijn inmiddels een week verder sinds mijn start bij TIFA Magazine en ik kan u vertellen dat ik alweer een stuk wijzer ben geworden met betrekking tot mijn zoektocht naar kennis over Maluku.

Het begon met een interview met Lukas Eleuwarin, een openhartig en vriendelijke generatiegenoot die mij gepassioneerd kon vertellen over zijn sterke band met de Kei-eilanden tot het realiseren van mijn eerste correspondent uit de Molukken.

Dit is nog maar het begin en ik besef me dat ik nog lang niet uitgeleerd zal zijn. Vandaag stel ik daarom ook met trots en blijdschap mijn eerste contactpersoon uit Ambon voor aan jullie.

Novi Ohorella (23), welkom bij TIFA Magazine. Wij zijn erg verheugd dat je het team komt versterken en ons op de hoogte gaat houden van jouw avonturen op Maluku als recent, afgestudeerde journalist. Een paar vragen om jou een beetje te leren kennen. Je bent op jonge leeftijd uit Ambon vertrokken om te studeren, wat wilde je altijd worden toen je nog een kind was?

Ik wilde altijd al journalist of advocaat worden. Als kind vond ik het geweldig om een grote groep mensen toe te spreken en was ik een fanatieke kijker van al het nieuws op de televisie.

Voor welke media werk je?

Lensatimur online media, nieuws met betrekking tot toerisme, cultuur, douane, regionale ontwikkelingen en prestaties van jongeren. De gebieden waar wij ons op richten zijn; Maluku, Papua, Nusa Tenggara en Sulawesi.

Ben je bekend met de geschiedenis van de Molukkers in Nederland?

Toen ik vroeger op de basisschool zat kende ik de geschiedenis en ontwikkelingen van Molukkers in Nederland niet, vanwege de destijds beperkte communicatiemiddelen. Ik herinner me dat mijn familie alleen foto’s stuurden die waren gedrukt en werden verzonden via het postkantoor. Schoolmateriaal van de basisschool tot de middelbare school legde de kwestie van de grote groep Molukkers in Nederland niet uit, het beperkte zich enkel tot de geschiedenis van het Nederlandse kolonialisme in Indonesië en de Indonesische onafhankelijkheid. Ik weet dat er veel Molukkers in Nederland zijn die veel hebben bereikt en een grote bijdrage hebben geleverd aan dat land, te beginnen in de sportsector, cultuur, het bedrijfsleven en zelfs de overheid.

Novi Ohorella (rechts) met op de achtergrond de tekst: “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world”

Zijn er zaken die jou opvallen bij Molukkers die ver weg van de Molukken wonen?

Een van de specifieke dingen dat mij opvalt is bijvoorbeeld dat Molukkers in Nederland oude tradities goed in stand houden. En soms lijkt het zelfs, dat zij onze inheemse cultuur en gebruiken in Nederland nog beter weten dan ons. Terwijl met name de Molukse jongeren hier, steeds meer adat-gebruiken loslaten en / of te weinig kennis en begrip van de adat-cultuur hebben. Het is jammer, dus ik waardeer ons volk in Nederland enorm, vooral de broederschap van Pela Gandong is belangrijk voor ons als Molukkers om in stand te houden.

De Molukse gemeenschap in Nederland is erg begaan met Maluku en haar inwoners. Merk je daar zelf wat van?

De Indonesische regering en het Indonesische volk zeggen altijd dat Indonesië een emotionele band heeft met Nederland. Maar tussen de Molukken en de Molukse nazaten woonachtig in Nederland is er een bloedband, een sterkere connectie. De verplichting om elkaar te helpen en om de banden te behouden blijft intact. Ik kan mij tot de dag van vandaag nog herinneren dat ik tot tranen aan toe geroerd was toen ik de hulp zag vanuit diverse Moluks-Nederlandse organisaties voor de slachtoffers van de aardbeving in de Molukken, vooral op Ambon.

Wat voor soort nieuws ga je ons geven vanuit Maluku. Wat zou je tegen de lezers uit Nederland willen zeggen?

Ik zal mij richten op het leveren van gerelateerd nieuws aan cultuur, culturele gebruiken en sociale activiteiten op de Molukken. Waarom? Omdat er nog steeds veel nieuwsitems zijn die niet worden overgebracht aan onze broeders en zusters in Nederland. Het is belangrijk voor de Molukse-gemeenschap daar om te weten dat er hier nu veel jonge Molukkers zijn, die zich in een rap tempo ontwikkelen en ook verschillende organisaties opzetten voor de maatschappij. Gericht op milieukwesties, onderwijs, kunst en nog veel meer.

De meeste Molukkers uit Nederland gaan naar hun eigen dorp van herkomst. Welke mooie andere plekken op Maluku zou jij aanbevelen om er naar toe te gaan?

De lokale overheidsinstanties in de Molukken zien steeds meer het belang van het toerisme en richten zich daar dan ook op. Bovendien zijn onze Molukse eilanden geografisch geschikt voor het ontwikkelen van maritime toerisme. Op dit moment raad ik iedereen aan om bijvoorbeeld toeristische trekpleisters te bezoeken op de eilanden Buru, Tanimbar en Oost-Seram.

Naar mijn mening vind ik ook dat mensen met een Molukse afkomst die buiten de Molukken wonen, niet-Molukkers in Europa of waar dan ook ter wereld kennis moeten laten maken met de schoonheid van onze eilanden. En reizen moeten organiseren hierheen met familie en vrienden.

Tot slot. Tegenwoordig met social media zijn er ook veel zogenaamde hoax-berichten in de omloop. Heb je tips voor de lezers als het met name om berichtgevingen over Maluku gaat?

Hoax berichten worden steeds beter op sociale media. Omdat in het tijdperk van de digitalisering kan iedereen zomaar een communicator worden en is men daardoor in staat om anderen te beïnvloeden. Aan Molukse mensen wil ik graag meegeven voorzichtig te zijn met het beginnen van discussies op meerdere platforms. Waarom? Om provocaties te voorkomen en niet beïnvloed te worden door hoaxnieuws. Probeer nieuws van meer dan één bron te bekijken, zodat u uw nieuws vanuit verschillende perspectieven kunt vergelijken en discussies kunt voeren zodat uw kritische houding en algemene kennis toeneemt.

Total
0
Shares
Related Posts