Onderzoek naar illegale goudwinning op Gunung Botak

Situasi lokasi penambangan ilegal emas yang telah ditinggalkan para penambang di kawasan Gunung Botak, Kabupaten Pulau Buru, Maluku, Minggu (15/11). Kawasan Gunung Botak mengalami kerusakan lingkungan akibat penggunaan merkuri dan sianida oleh ribuan penambang yang melakukan aktivitas penambangan ilegal sejak 2011. ANTARA FOTO/Jimmy Ayal/kye/15.

Afgelopen week heeft de recherche in Buru de vijf bedrijven opgeroepen die op Gunung Botak actief zijn. Ze moeten uitleg geven over hun werkzaamheden.

Uit onderzoek is gebleken dat tenminste één van de bedrijven actief was, zonder dat zij vanuit het kantoor voor milieu een officieel rapport hebben ontvangen waaruit blijkt dat het bedrijf milieuvriendelijk actief is.

Er zijn een aantal diensthoofden ondervraagd en Siwalima News wijst tevens naar de rol van gouverneur Said Assagaff in deze.

Volgens de krant moet Assagaff op de hoogte zijn geweest van de betalingen die het bedrijf BPS heeft voldaan aan het hoofd van de provinciale dienst voor energie en natuurlijke hulpbronnen, Martha Nanlohy.

BPS moest in eerste instantie grondzuiveringswerkzaamheden verrichten, maar was tegelijkertijd bezig met goudwinning. Vice-gouverneur Sahuburua heeft alle activiteiten op Gunung Botak inmiddels laten verbieden.

West-Seram

Gouverneur Assagaff wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de houtkapvergunning die is afgegeven aan het bedrijf Tanjung Wana Sejahtera op West-Seram.

Het kantoor voor milieu heeft de milieueffect-rapportage voor het bedrijf nog niet afgegeven. Een vergadering hierover werd bijgewoond door tientallen studenten die hiertegen protesteren. Het provinciaal parlement heeft nu alle houtkapactiviteiten op West-Seram laten stoppen.

 

Bron: Siwalima News

Exit mobile version