Ontwikkelingsplannen Molukken

De Molukse gouverneur Murad Ismail heeft een aantal voorstellen gedaan aan de centrale regering in Jakarta om de welvaart in de Molukken te ondersteunen. Het gaat om ontwikkelingsplannen dat in 2021 opgenomen moet worden in het werkplan van de Indonesische regering, de zogeheten Rencana Kerja Pemerintah (RKP). Ook andere regio’s hebben voorstellen gedaan.

Voor het voorstel van de regionale regering van Maluku zal de centrale regering in Jakarta zo’n IDR 7,8 Triliun (Indonesische roepia) moeten vrijmaken. Zo werd bekend tijdens een coördinatievergadering bij het ministerie van Nationale Ontwikkelingsplanning, Perencanaan Pembangunan Nasional (PPN/Bappenas).

“Wij in Oost-Indonesië; Maluku, Maluku Utara, Papua en West-Papua zijn allemaal zeer erkentelijk voor de stappen die zijn genomen door de minister van het Nationaal Planbureau voor Ontwikkeling, om ontwikkelingsprojecten die wij dringend nodig hebben te realiseren”, zei Murad Ismail.

Volgens de gouverneur van de Molukken ligt Oost-Indonesië wat betreft ontwikkeling ver achter in vergelijking met West-Indonesië. Hij waardeerde het ministerie die de regio’s de mogelijkheid bieden om zelf essentiële strategische projecten in te dienen die nodig zijn.

Aandachtspunten die hij opnoemde zijn: “Toerisme ontwikkeling, transport en infrastructuur zodat onze eilanden makkelijk te verbinden zijn met elkaar. En de zorg voor de export van onze hulpbronnen. Want veel van onze producten in Oost-Indonesië worden niet rechtstreeks geëxporteerd, dat vindt plaats op Java omdat onze havens niet groot genoeg zijn enzovoorts”, zei hij.

De vijf provincies die hun voorstellen hebben ingediend zijn de Molukken, Noord-Molukken, Papoea, West-Papoea, NTT en NTB.

De regionale regering van Maluku heeft het volgende ingediend: De bouw van een geïntegreerde communicatie, internationale visserij- en vismarkthaven op het hoofdeiland Ambon. Aanleg van nieuwe wegen op achtergestelde eilanden. Toerisme ontwikkeling op de Banda-eilanden, herstel van historische gebouwen en het uitbouwen van de luchthaven van Banda.

Bronnen: Berita Beta, Telusur

Groothandel Amboina is sponsor van
VISIT AMBON 2020
Amboina.nl

Exit mobile version