An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Oost-Timor gaat miljarden verdienen met hun rijkdommen

De Timorezen verdienen straks miljarden extra aan olie en dat mede dankzij een Australische spion. De Timorzee dat grenst aan de Molukse Arafurazee tussen Oost-Timor en Australië zit vol met olie- en gasvoorraad. Dat op een waarde geschat wordt van 50 miljard (Amerikaanse) dollar. Dat melden verschillende buitenlandse media. 

In 2012 veroorzaakte een agent veel diplomatieke onrust toen hij onthulde dat Australië de Oost-Timorese overheid had afgeluisterd tijdens de gevoelige onderhandelingen over het olie-verdrag.

Oost-Timor ofwel Timor Leste bracht de zaak bij het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag en kon hiermee een nieuw verdrag afdwingen. De oude overeenkomst uit 2006 werd ongeldig verklaard en in 2018 kwam er een nieuw contract.

Het afgelopen weekend tijdens de viering van het 20-jarige onafhankelijkheidsreferendum werd het officieel. Oost-Timor krijgt nu 80 procent, voorheen was het 50/50. De twee landen halen de banden nu aan na het spionage en olieconflict. De geheim agent die de zaak onthulde, wordt nog altijd vervolgd door de Australiërs.

Beeld: (ABC News: Phil Hemingway)

Lees ook: Oost-Timor verdient miljarden extra aan olie, dankzij een Australische spion (Trouw).

Total
0
Shares
Related Posts