An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

‘Mijn opa verbood zijn zonen het KNIL in te gaan’

In de nieuwe en ‘laatste’ gratis editie van onze TIFA Magazine krant gaan we het uitgebreid hebben over tatoeages in onze Molukse samenleving. In het artikel hebben we ook een interview met de vol getatoeëerde Mike Leepel (55) uit Hoogeveen. Hij behoort tot de tweede generatie Molukkers en is kleinzoon van een KNIL-soldaat.

Door redactie

Zijn opa komt van Amahai en was KNIL-militair die was uitgezonden naar Aceh. En zijn vader die daar is geboren behoort tot de leeftijdscatogorie van de eerste generatie Molukkers in Nederland. Zijn opa verbood zijn zonen om het KNIL in te gaan.

Mike stond ooit in de finale van beste gitarist van Nederland, maar heeft een zeldzame en opvallende achternaam. Met de band Mapoga (1981-1991) stond hij destijds ook op het podium van Paradiso voor de LP opnames van Moluccan Moods. Hierboven een kranten artikel uit 1987.

De achternaam Leepel

Zover de familie het heeft kunnen uitzoeken stamt hun achternaam af van een Nederlandse Dominee uit Amsterdam. Die generaties terug als zendeling naar de Molukken was gegaan om de evangelie te verkondigen. Daar trouwde hij met een inheemse vrouw van de Molukken en is de familie Leepel ontstaan. Waar op de Molukken precies is onbekend.

Zijn opa had net als zoveel andere KNIL-soldaten een houten kist waar alle belangrijke papieren in zaten, maar die is op Seram of op Aceh zoek geraakt. En daarmee zijn alle belangrijke documenten van de familie Leepel helaas niet meer terug te vinden.

Het achtergrondverhaal van Mike en ook die van zijn jeugdvrienden uit Hoogeveen die als collectieve groep hun lichamen vol begonnen te tatoeëren in de jaren ’80 en ’90 kunt u lezen in onze nieuwe TIFA krant editie. Die vanaf deze week in de Molukse wijken worden verspreid.

In bovenstaande video een instrumentale nummer van hun band Mapoga. Hun muziek kwam onder andere in Papoea-Nieuw-Guinea (PNG) en Vanuatu op de radio in de hitlijsten terecht.

Tifa Magazine brengt per kwartaal een exclusieve papieren krant uit. Exclusieve interviews en verhalen!

Na twee jaar gratis edities is het vanaf 2022 alleen nog verkrijgbaar als u abonnee bent.

Tifa is actueel, dichtbij en onafhankelijk! Voor maar 15,- per jaar bent u al lid.

U kan abonneren via social@tifamagazine.com

Stuur uw volledige naam, adresgegevens, mail en telefoonnummer naar ons toe ovv Abonnee TIFA Krant.

Total
0
Shares
Related Posts