Operatie Merah Putih in aanloop naar RMS-dag

Elk jaar op RMS-dag neemt de Indonesische regering verscherpte veiligheidsmaatregelen. Zo ook in de dagen voorafgaand aan 25 april, zoals de autoriteiten zeggen, om radicalisering en separatisme tegen te gaan. De politie zal hard ingrijpen verklaarde de regionale politiehoofd, Wantry Julianto, tijdens de briefing woensdag in het Command Center Polda Maluku, Ambon stad. Dat melden verschillende Indonesische media.

Om te voorkomen dat activiteiten plaatsvinden ter gelegenheid van de RMS, houden politie en leger de operatie Merah Putih. Dat letterlijk rood wit betekent de kleuren van de eenheidsstaat Indonesië. De Republik Maluku Selatan (RMS, de Republiek der Zuid-Molukken) werd in 1950 op Ambon uitgeroepen.

Volgens politiehoofd Wantry Julianto zijn plekken in Ambon, de Lease-eilanden en West Seram vatbaar voor RMS activiteiten. De RMS streeft naar onafhankelijkheid en afscheiding van Indonesië na. Op het eiland Moa in de stad Tiakur worden ook op verschillende punten politieeenheden neergezet, volgens de lokale politie, om de rust op het eiland te waarborgen, en wordt de vlaggenmast touw een tijdje verwijderd. Het eiland Moa ligt maar op 240 km afstand van Oost-Timor. Vóór de erkenning van onafhankelijkheid op 20 mei 2002 was Oost-Timor 24 jaar lang met harde hand bezet door Indonesië.

De operatie onder de naam Siwalima Rood Wit (Satgas Merah Putih Siwalima), moet ervoor zorgen dat er geen RMS-activiteiten plaatsvinden in de Molukken.

Foto: Vorig jaar tijdens 25 april in het dorp Aboru op het Molukse eiland Haruku.

Bronnen: Tribun Ambon, Teras Maluku, Tribun Maluku

Exit mobile version