An independent Moluccan magazine and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

TIFA Magazine

An independent Moluccan news and entertainment platform, that organizes multiple events and music releases.

Operatieteams voor de allerarmsten, die de behandeling niet kunnen betalen in Ambon

Namens de Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon (SSVA) zijn deze maand weer een team vrijwilligers vanuit Nederland twee weken aan de slag gegaan in het dr. Haulussy ziekenhuis op het eiland Ambon. Zo melden ze op hun social media. De stichting brengt wekelijks verslag uit. 

De operaties zijn gratis want jaarlijks stuurt SSVA operatieteams voor de allerarmsten, die de behandeling niet kunnen betalen. De dokteren en verpleegkundigen opofferen hun eigen vakanties hiervoor. Met een team verhelpen ze voornamelijk hazenlippen en brandwonden, want deze zijn een groot probleem op de Molukken. Naast het opereren geeft het team Plastische Chirurgie ook een symposium in het dr. Haulussy ziekenhuis om kennis over te dragen.

Ook de oogartsen van SLAH ( Stichting Leer Anderen Helpen) opereren oogpatiënten in het oogziekenhuis “Ambon-Vlissingen”. Het gaat om de oogartsen dr. Wilda Batubara en dr. Monica Landez. De stichting is een Nederlandse oogartsenorganisatie die onder meer actief is in Indonesië en die goede relaties onderhoudt met SSVA. Zo gaat dr. Wilda Batubara zo’n beetje jaarlijks naar Ambon en Sumatra om gratis te opereren. Op deze manier verhoogt dr. Wilda het niveau in het Molukse ziekenhuis.

Volgens de artsen uit Nederland moet er nog wel veel verbeterd worden in het dr. Haulussy ziekenhuis, regelmatig is er stroomuitval en werken ze met losse lampjes. Ook de zuurstof valt dagelijks uit en aan het eind van de middag is er geen water meer. Een groot deel van het gebouw heeft alleen een plafond en geen muren, waardoor het niet goed afgeschermd is voor bacteriën en ongedierte van buiten.

Toch is er ook al wel veel mogelijk, een lab afname, bloed toedienen of een CT-scan maken. De Molukken heeft nu in totaal 27 ziekenhuizen. Het nieuwe Siloam ziekenhuis in Ambon beloofd een grote verbetering te worden.

“Door de operatie kunnen we de mensen weer een leven bieden. Je merkt dat ze ons ontzettend dankbaar zijn en dat is waar ik het voor doe”, zo zegt de Nederlandse vrijwilligster Sandra. Zij is nu al voor de vijfde keer op de Molukken.

Regelmatig wordt er een oproep gedaan in Nederland dat als mensen familie, vrienden of kennissen hebben in Ambon of op andere eilanden, zij zich kunnen aanmelden voor gratis operaties. Iedereen kan op die manier een steentje bijdragen. Ook bijvoorbeeld door vanuit Nederland te helpen met reiskosten als men van andere eilanden moet komen en dat niet kunnen betalen.

VISITAMBON2020.COM

Groothandel Amboina is sponsor van
VISIT AMBON 2020

Total
0
Shares
Related Posts
Lees verder

Investeren in Maluku

Het ontwikkelingsthema van de Indonesische regering voor de ‘economische corridor’ Oost-Indonesië is: “Het centrum voor de ontwikkeling van…