De opkomst van onze nieuwe generatie Molukse artiesten

RUA - Pipinalo Mae

Het is veelzeggend de streamingcijfers van muziekdienst Spotify van jonge Molukse artiesten uit Nederland. Het meest gedraaid is de track Kloppen van Mpes met 1 miljoen streams. Santai van Nani & Rafa (153.000 afspeelbeurten). Zij hebben letterlijk ‘Lagu Timur’ naar Nederland gebracht. En stonden voor de pandemie op bijna alle Molukse evenementen met hits als Turun Slowly. Elijaz heeft met Hoodlife al een goeie 70.000 streams.

Tifa Magazine zocht uit hoe popgrenzen verdwenen. De opkomst van onze nieuwe generatie artiesten in zowel Nederland als Indonesië.

Yosina Rumajauw winnares van zevende seizoen The Voice Kids heeft twee maanden geleden een nieuwe clip uitgebracht dat opgenomen is in Papoea. De videoclip Yaswaruser kaber ft. Pace Korido, Asher’D en Ichad Bless is inmiddels meer dan 404 duizend keer bekeken. Op YouTube zijn eind vorige maand drie dikke tracks gedropt in twee weken tijd, en alle drie al tussen de 11 en 17 duizend keer aangeklikt. Rua met Pipinalo Mae (17k), Jones ft. Keilandboi met Hitam Manis (15k) en Sala met Maju Ke Muka ft. Pesi, Mass en Fanja (11k).

De filmpjes van MC Busu alias Mr. Goyang, de Zanger Zonder Gezicht zijn als een speer gegaan, maar hij kiest er voor om zijn gezicht niet kenbaar te maken. Zelfs na het viraal gaan van zijn filmpjes, zoekt hij niet de fame op. Moluks-Nederlands-Engelse teksten op zoukmuziek, onderwerpen die elke Molukker herkent, maar ook luisterbaar is voor niet Molukkers vanwege het Nederlands-urban straataccent. Het concept heeft de aandacht getrokken van bekende Nederlandse producers, bevestigen onze bronnen.

Zanger Vinchenzo Tahapary werd bekend door zijn deelname aan The voice of Holland 2017 en mag zich BN’er noemen. Ook alleskunner ‘Jaël’ Giovanni Jano die van shows in zijn Friese geboorteplaats Drachten, opeens vloog naar Tokyo, Johannesburg, Toronto, Moscow, Mumbai, Sydney en nog veel meer grote steden om zijn muziek ten gehore te brengen op de grootste festivals en in de vetste clubs. Kortom er is een hele generatie aan jonge veelbelovende Molukse artiesten in Nederland maar ook Indonesië.

Lagu Timur

Is het een genre? Een beweging? Nee, het is Lagu Timur, de frisse smeltkroes van genres uit Maluku, NTT en Papua die nu de hitlijsten domineert. Onder de jongeren daar heerst een Melanesische saamhorigheid die hen door middel van muziek bij elkaar brengt.

Als er één nummer is die het afgelopen jaar op alle eilanden van De Molukken, Oost-Nusa Tenggara, Papoea en Oost Timor, het hele muziekverhaal van 2020 vertelt, dan is het toch Cinta Bikin Bodo van Ona Hetharua uit Ambon.

Dankzij Molukse vertolkers als Ona Hetharua uit Ambon, Sanza Soleman uit Ternate domineert Lagu Timur sinds vorig jaar in Indonesië de hitlijsten van de streamingplatforms. Een sprekend voorbeeld, om bij in de stemming te komen: de anderhalf jaar geleden verschenen track Nyong Manis van Sanza Soleman scoorde alleen al op YouTube een onwaarschijnlijke 32 miljoen views gevolgd door Ona Hetharua’s Cinta Bikin Bodo (26 miljoen).

Bovenstaande videoclip: Rua – Pipinalo Mae

Exit mobile version